Halálos káliuminjekciót adott egy koronavírusos betegnek a pécsi ápoló

bűnügy
2023 június 20., 09:05

Vádat emelt minősített emberölés miatt egy pécsi ápoló ellen az ügyészség, aki halálos dózisú káliumot fecskendezett egy koronavírusos betegbe.

A Baranya Vármegyei Főügyészség közleménye szerint a vádlott 2022 novemberében próbaidős ápolóként dolgozott egy pécsi klinikán. December közepén az ápoló ügyeleti szolgálatot látott el egy orvos, műszakvezető nővér és egy nővér társaságában.

A covidrészlegen fekvő 82 éves, magatehetetlen sértettnek káliumhiánya volt, ezért az orvos káliuminfúzió beadását írta elő a műszakvezető nővér feladataként. A nővér a protokoll szerint az injekciókat előkészítette, majd a fecskendőket elhelyezte a covidosztály zsilipelő kapuja elé, hogy azokat a szükséges óvintézkedések után beviszi a beteghez. Időközben azonban a nővért vizitre hívták, ezért megkérte a vádlottat, hogy ellenőrizze a beteg infúziójának lefolyását.

A vádlott kihasználva azt, hogy senki sem ellenőrzi, magához vette az előkészített fecskendőket, majd a sértett kanüljén keresztül közvetlenül az érpályába fecskendezte a káliumot.

Miután a nővér visszatért a vizitből, észrevette, hogy nincsenek meg a fecskendők. A szobába lépve tetten is érte az ápolót, amint az injekciót a betegbe fecskendezi, aki néhány perccel később heveny káliummérgezés következtében kialakult szívelégtelenségben meghalt.

A bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy ellen elkövetett emberölés miatt az ápolót 10–20 évig, vagy akár életfogytig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik.