Joe Biden fia bűnösnek vallotta magát adócsalási ügyében

külföld
2023 június 20., 15:58

Hunter Biden, az amerikai elnök fia megállapodott az igazságügy-minisztériummal, hogy bűnösnek vallja magát adócsalási ügyében. Emellett valószínűleg a droghasználóként történt illegális fegyvertartási ügyében is meg fog állapodni a vádhatósággal.

A megállapodás többéves nyomozást zár le, és egyben azt is jelenti, hogy az ügynek nem lesz bírósági tárgyalása.

Ügyvédje azt mondta, Hunter Biden fontosnak tartja, hogy a tetteiért vállalja a felelősséget. Emellett készen áll arra is, hogy folytassa felépülését és továbblépjen.

Hunter Biden, az elnök problémás gyereke 2022. április 18-án a Fehér Házban húsvét alkalmából rendezett tojáskeresésen.
photo_camera Hunter Biden, az amerikai elnök fia a fehér házi húsvéti tojáskeresésen, 2022. április 18-án Fotó: DREW ANGERER/Getty Images via AFP

Az ügyvéd és lobbista Biden külföldön, többek között Kínában és Ukrajnában dolgozott, de az amerikai haditengerészetnél is szolgált, ahonnan 2014-ben bocsátották el, amikor pozitív lett a kokaintesztje. A szövetségi ügynökök 2018-ban kezdtek nyomozni ellene, és kezdetben a tengerentúli üzleteivel és tanácsadásával kapcsolatos pénzügyekre összpontosítottak.

Idővel a nyomozás arra kezdett fókuszálni, hogy Biden megfelelően számolt-e be a jövedelméről, és hamis nyilatkozatokat tett-e a 2018-ban lőfegyvervásárláshoz használt papírokon. Ugyanis egy könyvben arról beszélt, hogy abban az időben még erős kokainfogyasztó volt, a lőfegyvervásárlásnál viszont alá kell írni egy nyilatkozatot arról, hogy nem használ semmiféle illegális szert.

(via Sky News)