Liz Truss szerint nem volt vicces, hogy egy salátához hasonlították

külföld
2023 június 20., 04:32

Nem igazán találta viccesnek Liz Truss volt brit miniszterelnök azt, hogy egy fejessalátához hasonlították, írja a Politico. „Nem hiszem, hogy különösebben vicces volt, szerintem gyerekes” – mondta Truss az ír RTÉ műsorszolgáltatónak, miután kifakadt az interjúkészítőre, amiért egyáltalán feltette a kérdést.

Amikor már látszott, hogy Truss széke inog, a Daily Star című bulvárlap elindított egy élő streamet, amiben egy fejessaláta mellé helyezte Truss képét, hogy az emberek nyomon követhessék: a saláta tart-e tovább, vagy Truss miniszterelnöki karrierje.

A párosítás alapötletét egy megsemmisítő hangvételű Economist-cikk adta. Ebben arról írtak, hogy ha megnézzük, mennyi idő telt el Truss kinevezésétől addig, hogy a kabinetje által benyújtott adócsökkentési program hatására a font árfolyama összeomlott, és ebből levonjuk a királynő halála miatti gyásznapokat, akkor pont egy saláta élettartamát kapjuk meg.

Az RTÉ főként a kormányban töltött 45 napjáról kérdezte a volt miniszterelnököt. Truss bukását a pénzügyminiszteréhez, Kwasi Kwartenghez fűződő szeptemberi gazdaságélénkítő csomag okozta: a magas jövedelműeknek kedvező adócsökkentési csomag azonnal példátlan gazdasági és politikai válságot okozott, súlyosan megrendítve a font árfolyamát. Hiába cserélte le előbb a pénzügy-, majd a belügyminiszterét, és vonta vissza a teljes szeptemberi miniköltségvetést, nem tudta stabilizálni a helyzetet.

photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Truss azzal érvelt, hogy az Egyesült Királyság komoly gazdasági bajban volt, és bátornak kellet lennie ahhoz, hogy megakadályozza a gazdasági csökkenést. Elismerte, hogy nem kapta meg a tory képviselők támogatását, és egy kicsit lassabban is haladhatott volna a gazdasági reformokkal.

A volt miniszterelnök a brit médiát is támadta, amiért az szappanoperaként kezeli a politikát. „Úgy gondolom, hogy néha a politikát úgy kezelik, mint a szórakoztatóipar egyik ágát: ki van fent, ki van lent, ki mit mond kiről” – mondta Truss, hozzátéve, hogy a médiában a gazdasági elképzelések megértésének szintje nagyon gyenge, ráadásul a média magyarázó képessége sem erős.