Műveleti szünet

külföld
2023 június 20., 11:02

Jelentős mértékben csökkent az aktivitás az ukrajnai frontokon az elmúlt napokban, aminek a vágyakozó orosz közlésekkel szemben nem az az oka, hogy máris elakadt volna az ukrán ellentámadás. Eleve olvasat kérdése, hogy mit tekintünk az ukrán ellenoffenzíva kezdetének. Bizonyos szempontból a június 4-ről 5-re virradó éjszaka megindult műveleteket már tekinthetjük a hónapok óta beharangozott ellenoffenzíva részének - ezek jellemzően szondázó és a frontvonalat alakító támadásocskák voltak, amelyekben az ukránok zászlóaljerejű alakulatokat dobtak csak be -, de a magam részéről inkább hajlanék Ben Hodges nyugalmazott altábornagy, az Európában állomásozó amerikai haderő egykori főparancsnokának értelmezésére. Hodges szerint az ellentámadás akkor fog beindulni, amikor az ukránok nem tizenpár, hanem néhány száz tankkal indítanak majd rohamot a kiépített orosz vonalak ellen, súlyponti áttörést elérve.

A 68. önálló hegyivadász dandár katonája a felszabadított Blahodatne egyik házára kitűzött ukrán lobogóval 2023. június 17-én.
photo_camera A 68. önálló hegyivadász dandár katonája a felszabadított Blahodatne egyik házára kitűzött ukrán lobogóval 2023. június 17-én. Fotó: RFE/RL/SERHII NUZHNENKO/REUTERS

No persze a műveleti szünet - amely teljesen normális része egy nagy léptékű offenzívának, már csak olyan technikai okokból is, mint az új utánpótlási vonalak kiépítése, a megszerzett területek feletti ellenőrzés kiterjesztése - nem jelenti a harcok teljes beszüntetését.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.