Rasszista megnyilvánulások miatt két futballmeccset is félbeszakítottak

futball
2023 június 20., 05:10

Hétfőn két nemzetközi labdarúgó-mérkőzés is félbeszakadt, miután egyes játékosok rasszista megjegyzéseket tettek más játékosokra, írja a BBC.

photo_camera Az új-zélandi válogatott egy korábbi mérkőzésen. Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Az új-zélandi válogatott nem volt hajlandó lejátszani a második félidőt a Katar elleni barátságos válogatott-mérkőzésen, miután állításuk szerint egyik játékosukat az első félidőben egy katari játékos szidalmazta.

„Michael Boxallt a mérkőzés első félidejében rasszista módon szidalmazta egy katari játékos” – írta Twitter-oldalán a válogatott. „Nem történt hivatalos intézkedés, így a csapat megegyezett, hogy nem jön ki a mérkőzés második félidejére”.

Írország U21-es válogatottjának Kuvait elleni barátságos mérkőzése szintén idő előtt véget ért, miután állítólag rasszista megjegyzést tettek az egyik ír játékosra.

„Az Ír Labdarúgó Szövetség (FAI) sajnálattal jelenti be, hogy a mai, Kuvait elleni U21-es nemzetközi mérkőzést félbeszakították, miután egy kuvaiti játékos rasszista megjegyzést tett az egyik cserénkkel szemben” – áll a szövetség FAI közleményében. „Az FAI nem tolerálja a rasszizmust egyetlen játékosunkkal vagy munkatársunkkal szemben sem, és jelenteni fogja ezt a súlyos esetet a FIFA-nak és az UEFA-nak”.

Carlo Ancelotti és Vinícius Junior Valenciában 2023 május 21-én
photo_camera Ancelotti és Vinícius Valenciában Fotó: JOSE MIGUEL FERNANDEZ/NurPhoto via AFP

A múlt héten Gianni Infantino, a FIFA elnöke elmondta, hogy a Real Madrid játékosa, Vinícius Junior fogja vezetni a játékosokból álló, rasszizmus elleni különbizottságot, amely szigorúbb büntetéseket fog javasolni a labdarúgásban tapasztalható diszkriminatív viselkedésért.

Május végén volt hír, hogy Vinícius Juniort, a madridiak fekete bőrű brazil csatárát folyamatosan gyalázta a valenciai szurkolók egy része. A meccset a Valencia nyerte, Viniciust az utolsó percekben kiállították, viszont az utórezgésekből nagyon úgy tűnik, hogy ez a botrány vízválasztó lehet a spanyol stadionokban. A témában Bede Márton írt cikket: „Most lett elegük a spanyoloknak a lelátói rasszizmusból”.