Továbbra is keresik azt az öt embert, aki egy tengeralattjárón tűnt el a Titanic roncsának közelében

külföld
2023 június 20., 04:28

Nagyon homályosak a részletek a napokkal ezelőtt, a Titanic roncsa közelében eltűnt tengeralattjáróval kapcsolatban, először például azt sem lehetett tudni, hogy pontosan hány ember volt a fedélzetén. Az mára kiderült, hogy a tengeralattjárón öten indultak megnézni a több mint száz éve elsüllyedt Titanic roncsait, de a Guardian továbbra is úgy fogalmaz, hogy „feltehetően” a fedélzeten volt egy brit üzletember és felfedező, Hamish Harding, aki már az űrben is járt, illetve egy francia veterán, Paul Henry Nargeolet, a francia haditengerészet egykori parancsnoka.

Az amerikai parti őrség annyit közölt, hogy ez egy olyan tengeralattjáró, ami 96 órán át képes a víz alatt maradni, de nem világos, hogy még mindig a víz alatt van-e, vagy már felbukkant, csak nem tud kommunikálni. Ami biztos, hogy a kapcsolat a tengeralattjáróval már vasárnap, több mint másfél órával a merülés után megszakadt, de csak hétfőn jelentették, hogy a tengeralattjáró „késik”.

A tengeralattjárót – ami egyébként a Titan nevet kapta – az Oceangate víz alatti turisztikai vállalat üzemelteti, ami 2021 óta szervez expedíciókat a Titanic roncsaihoz. Egy jegy 250 ezer dollárba kerül. A vállalat szóvivőjének elmondása szerint a hajó 96 órán át tartó oxigénellátása vasárnap reggel 6 óra körül kezdődött.

Az elsüllyeszthetetlenként reklámozott Titanic 1912 áprilisában süllyedt el, amikor nekiütközött egy jéghegynek, miközben Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba tartott. A hajóroncsot csak a nyolcvanas években találták meg. (Guardian)