Meg se hallgattak minden potenciális gyanúsítottat

POLITIKA
2023 június 21., 05:51

Éles emlékezetű olvasóink talán még emlékezhetnek a sajtó idióta névadási gyakorlatában Városháza-gate néven hírhedté tenni kívánt ügy részleteire. 2021. augusztus 30-án Bajnai Gordon egykori miniszterelnök volt üzlettársa, a Fideszhez ezer szálon kötődő, az első Orbán-kormány idején a privatizációért felelős ÁPV Rt.-t vezető Gansperger Gyula meghívására találkozott Rahimkulov Ruszlannal és annak állandó üzlettársával, Zentai Péterrel. A találkozóról, amit Rahimkulovék kezdeményeztek, és ahol ők erőltették témaként a városháza fejlesztési lehetőségeit, titokban hangfelvétel készült, melynek egy manipulált, meghamisított verzióját pár hónappal később, 2021 novemberében egy magát Anonymusként bemutató, a globális hackerkollektíva egyik jellegzetes külsőségét, egy Guy Fawkes-maszkot viselő ember szivárogtatta ki.

A városháza előtti közpark 2018-ban. Azóta ezt átadták, de az épületegyüttes fejlesztésére politikai támogatás híján tervek sincsenek.
photo_camera A városháza előtti közpark 2018-ban. Azóta ezt átadták, de az épületegyüttes fejlesztésére politikai támogatás híján tervek sincsenek. Fotó: botost/444.hu

A központi kormányzati ellenőrzéssel működő propagandasajtó a felvétel alapján igyekezett botrányt kirobbantani, azt állítván, hogy a budapesti vezetés a Városháza eladására készül. Ebből azonban semmi se volt igaz, amit az ügyben indított nyomozást felfüggesztő határozatában a Nemzeti Nyomozóiroda is elismert. Leírásuk szerint a közzétett felvétel összevágott, tévesen közvetíti a megbeszélésen elhangzottakat. Ezzel lényegében igazolták, hogy a vádakat az első pillanattól fogva tagadó Bajnai igazat mondott, amikor gondosan előkészített lejáratókampány áldozataként jellemezte magát.

A Nemzeti Nyomozóiroda ezt annak a nyomozásnak a felfüggesztését elrendelő határozatában írta, amelyet Bajnai Gordon feljelentése alapján tiltott adatgyűjtés miatt indítottak. Dezső András, a HVG újságírója a birtokába került nyomozati iratok alapján most azt állítja, hogy a rendőrök nem jártak el teljeskörűen az ügyben. A 2021 augusztusi találkozónak ugyanis négy résztvevője volt, ám a rendőrség csak hármukat - Ganspergert, Bajnait és Rahimkulov Ruszlant hallgatta meg. Nem beszéltek viszont Zentai Péterrel, Rahimkulov állandó üzleti partnerével, aki amúgy a botrány kirobbanása óta Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal is üzletelt. Pedig Bajnai visszaemlékezése szerint pont Zentai erőltette a beszélgetés során a Városháza fejlesztésének kérdését. "A beszélgetés ezen részénél rossz érzésem támadt, az volt az érzésem, hogy bennfentes információkat szeretne, vagy hogy én járjak el a nevükben. Erre reagálva leszögeztem, hogy én ebben az ügyben nem vagyok illetékes, és nem képviselek senkit" - vallotta erről Bajnai.

A propagandasajtó a meghamisított felvételekre alapozva a szivárogtatás után azt a történetet próbálta felvázolni, miszerint Karácsony vezetésével a budapesti önkormányzat meg akar válni a városháza épületétől. Bajnai vallomása szerint a találkozó előtt amúgy rákérdezett Tordai Csabánál, hogy van-e terv a Városháza fejlesztésére - és nem eladására -, de Tordai Csaba, a Fővárosi Vagyonkezelő igazgatóságának elnöke arról tájékoztatta, hogy politikai támogatás híján még fejlesztési terveik sincsenek az ingatlanra.