Hidegfront érkezik pénteken, szupercellák is kialakulhatnak

időjárás
2023 június 22., 11:38

Pénteken nyugat felől hőségzáró hidegfront érkezik, így hétvégére megszűnik a forróság, írja az Időkép, hozzátéve, hogy fázni azért nem fogunk, kellemes, nyári időre lehet számítani.

Láncokba fejlődő zivatarfelhő, vagyis szupercella a budapesti Szabadság híd felett 2019. július 28-án.
photo_camera Láncokba fejlődő zivatarfelhő, vagyis szupercella a budapesti Szabadság híd felett 2019. július 28-án. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A front pénteken, a délutáni órákban éri el hazánkat, nyugat-délnyugat felől egyre többfelé kell záporokra, zivatarokra számítani. Sokfelé heves zivatarok törhetik meg a forróságot, kedvezők lesznek a feltételek szupercellák kialakulásához.

A viharok rendszerbe szerveződhetnek és átvonulhatnak az országon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a heves zivatarok veszélye miatt az egész országra narancssárga figyelmeztetést adott ki, de mint írják, akár piros riasztást is kiadhatnak, erre főként Dél-Magyarországon van esély. A leghevesebb viharokat 90-100 kilométer/órát meghaladó erejű széllökések, 5 centinél is nagyobb átmérőjű jégdarabok és rövid idő alatt 20-30 millimétert meghaladó csapadék kísérhetik.