Megtalálhatták a Horvátországban lezuhant magyar katonai helikopter legénységének harmadik tagjának holttestét

baleset
2023 június 22., 08:28

Csütörtökön délelőtt folytatódik a keresés a horvát Čikola kanyonban lezuhant magyar katonai helikopter legénységének harmadik tagja után. Az N1 horvát televízió értesülései szerint a holttest a helikopter roncsai alatt van.

A Honvédelmi Minisztérium szerda délutáni közleménye szerint a Magyar Légierő két Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor az egyik helikopter három emberrel a fedélzetén lezuhant. A baleset körülményei egyelőre tisztázatlanok, a szemtanúk beszámolói alapján úgy tűnik, hogy a gép egy, a kanyon fölött kifeszített, zipline-ozáshoz használt drótkötélnek ütközhetett. A horvátok állítják, hogy a drótkötél jelölve volt a térképeken.

A mentőcsapatok a helikopter roncsai között két katona holttestét megtalálták, harmadik társukat még keresik.

Airbus H145 M típusú helikopter gyakorlatozik az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképzõ Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 25-én
photo_camera Airbus H145 M típusú helikopter gyakorlatozik az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 25-én Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Az N1 tévé csütörtök délelőtt azt írta, hogy a horvát hegyimentő szolgálatnak sikerült hozzáférnie a nehezen megközelíthető - sziklán lévő - roncsokhoz, amik alatt megtalálták a harmadik katona holttestét is. Értesüléseik szerint csütörtökön ki is emelik a magyar helikopter maradványait, hogy ellenőrizzék, valóban ott van-e a holttest. Hivatalosan egyik információt sem erősítették meg.