A Terminátorral érvelt a kormánybiztos, amikor a mesterséges intelligenciáról kérdezték

TUDOMÁNY
2023 június 23., 08:30

Pár hete tette le parlamenti esküjét Ferencz Orsolya, aki amúgy az űrkutatásért felelős miniszteri biztos. A törvényhozásban emellett innovációval, fejlesztésekkel és biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozna – nyilatkozta a Mandinernek beiktatásakor. Most pedig egy másik kormánypárti lap, az Index közölt vele interjút. Ha már biztonságpolitika, megkérdezték tőle, mi a véleménye a mesterséges intelligencia előretöréséről.

„Feszegettük Pandóra szelencéjét, és kinyílt” – kezdi a választ meglehetősen borúlátóan, és hasonló hangulatban folytatja. Szerinte a mesterséges intelligencia „egy vadon és szabadon futó ló”.

„A legrosszabb és legismertebb a Terminátor című film forgatókönyve, amikor az MI fegyverrendszereket kezd el üzemeltetni” – tette világossá a problémát, majd így folytatta, „de vegyünk egy ennél kevésbé látványos példát; mi van akkor, ha egyes szoftverek újraírják az életünket, a történelmünket?”

photo_camera Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Ferencz aztán végképp disztópikus jövőt fest fel. Azt mondja: „Yuval Noah Harari izraeli történész szerint az MI új Bibliát is írhat, és a jövőbeli szent könyvek olyan vallásokat hozhatnak létre, amelyek „valójában helyesek”. A magam részéről ezt inkább disztópikus, mint üdvözlendő jövőképnek tartom, amelyet el kellene kerülnünk. Egyébként sajnos ez éveken belül valósággá válhat. Az MI egy olyan világot teremthet, mint amilyenről a Fahrenheit 451 című regényben olvashattunk. Gondoljunk csak bele, ha eltűnnek a könyvek, fennáll annak a veszélye, hogy az emberiség egy művileg megszerkesztett alternatív valóságban éljen. Szükségünk van arra, hogy meglegyenek az információink, a tudásunk a maga eredeti formájában. A mesterséges intelligencia hozzáfér a digitális platformokhoz, hiszen az az élettere, de a polcomon lévő könyveket nem fogja tudni elérni. Mivel ez egy hátborzongató, de lehetséges forgatókönyv, ezzel számolnunk kell. Mindenki őrizze meg a nyomtatott könyveit, fontosabbak lesznek, mint valaha”.