Betett a vihar a vasúti közlekedésnek

belföld
2023 június 23., 19:48

Péntek este 10 óra környékén több zivatarlánc is haladt délről, délnyugatról északnak, az ország egy jó részét érintette a vihar.

Viharokat jelez a radarkép
photo_camera Viharokat jelez a radarkép Forrás: idokep.hu

Az Időkép olvasói özönvízszerű villámárvizekről (Ragály, Borsod-Abaúj-Zemplén) , diányi jégről (Drávaszabolcs), világvégehangulatról (mindenhol) számoltak be.

Az MTI jelentése szerint a zivatarlánc eddig Zalában okozta a legtöbb bajt, két óra leforgása alatt vagy negyven bejelentés érkezett kidőlt fákról, megbontott tetőről.

A borsod-abaúj-zempléni Szuhogyon a focipálya öltözőjének tetejét vitte le a szél.

Egy sor vasútvonalon áll a forgalom, itt lehet élőben nyomon követni a vonatok haladását vagy inkább állását:

  • Gyékényes és Őrtilos között fadőlés miatt áll a forgalom. A Zágrábból a Déli pályaudvarra tartó Agram-Tópart InterCity a sínekre dőlt fának ütközött, a mozdony meghibásodott. A fa eltávolításáig és a vonat elvontatásáig ezen a szakaszon szünetel a forgalom, emiatt a Nagykanizsa-Pécs vonalon és a Gyékényes-Nagykanizsa-Balatonszentgyörgy vonalszakaszon közlekedő vonatok menetideje jelentősen megnő. Ez érinti a Szombathely és Pécs közötti Pannónia InterRégiókat is. Személyi sérülés nem történt.
  • Bakonyszentlászló és Veszprémvarsány között áll a forgalom, mert a vihar fát döntött a sínekre. A Győr-Veszprém vonalon jelentősen hosszabb menetidőkre kell számítani éjszakáig.
  • A dél-balatoni vonalon is megnőtt a menetidő, mert Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa között a vihar megrongálta a felsővezetéket. A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon is jelentősen hosszabb menetidőkre kell számítani.
  • Veszprém és Devecser között pótlóbuszok járnak, mert Ajka és Devecser között a vihar megrongálta a felsővezetéket. A Székesfehérvár-Veszprém-Szombathely, illetve Zalaegerszeg között közlekedő vonatok fél-egy órát késnek.
  • Az észak-balatoni vonalon is késnek a vonatok, mert Balatonfüred és Csajág között a vihar megrongálta a felsővezetéket. Az érintett szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat. A Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vonalon több órát is késhetnek a vonatok, mert Balatonfűzfő és Balatonalmádi között nagy fa dőlt a felsővezetékre.