Életveszélyesen rácsatlakozott Orbán konvojára - felfüggesztett börtönbüntetést kapott

belföld
2023 június 23., 13:40

Szabó Bálint önkormányzati képviselő különös figurája a szegedi közéletnek. Korábban azt állította, hogy Szili Katalin, Szekeres Imre és Baja Ferenc szivárogtatta ki Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét, de szereplője volt a vasi MSZP-s tagtoborzási botránynak, politizált az DK-ban, volt egy zűrös elrablási ügye és bénította már meg Szeged egyik forgalmas kereszteződését.

Most két ügyben ítélkezett fölötte a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

  1. Tavaly szeptemberben rácsatlakozott Orbán Viktor M5-ösön haladó, három autóból álló konvojára. Az egyik kocsit 60-70 centire is megközelítette, két másik civil autót irányváltásra kényszerített közvetlen életveszélybe sodorva őket.
  2. Ugyanezen a napon a Dísz téren egy előre bejelentett tüntetésen inzultált rendőröket, egyiküket például meglökte. Magatartásával riadalmat és megbotránkozást keltett.

A bíróság Szabót 1 év 6 hónap – 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte, valamint 6 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte a terhelt beismerését, megbánó magatartását, betegségeit, valamint az időmúlást. Súlyosbító körülményként vette figyelembe azt, hogy más büntetőeljárás hatálya alatt, kitartó szándékkal követte el a bűncselekményeket, továbbá azt is, hogy számtalan KRESZ-szabályt megsértett a vezetés alatt.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyészség 3 munkanap gondolkodási időt tartott fenn.

Szabó Bálint a 2022. augusztus 20-i gazdatüntetésen.
photo_camera Szabó Bálint a 2022. augusztus 20-i gazdatüntetésen. Fotó: Kristóf Balázs

Az ítélethirdetésről tudósító Blikk szerint a március végén még nagyon rossz bőrben lévő Szabó állapota sokat javult, „szakálla, rendezetlen haja is a múlté lett”.

Szabó minden vádpontban elismerte a bűnösségét, a tárgyaláshoz való jogáról lemondott és - ügyvédei tanácsa ellenére - a legszigorúbb büntetés kiszabását kérte magára, mivel jogerősen le akarja zárni az ügyet.

A tárgyaláson kiderült, hogy letartóztatása másnapján felesége beadta ellene a válókeresetet és családi cégükből is kitette. Ebben a cégben volt 250 millió forintnyi, ingatlanokból és autókból álló családi vagyon.