Kilenc év után közös megegyezéssel zárult le Ke$ha és Dr Luke pere

nők elleni erőszak
2023 június 23., 13:07

Kilenc év után közös megegyezéssel véget ért az énekesnő Ke$ha és egykori producere, Dr Luke – civil nevén Lukasz Sebastian Gottwald – pere. Az énekes két államban is verbális és érzelmi bántalmazás, valamint nemi erőszak miatt perelte be a producert még 2014-ben, aki jó hírnév megsértésére hivatkozva visszaperelte.

A vád szerint az énekest 2005-ben a producer elkábította és megerőszakolta, pár évvel később pedig állítólag azért adott neki kokaint egy repülőút előtt, hogy a gépen újra megerőszakolja. Ke$ha szerint Dr Luke miatt gyógykezelésre szorult, mert a bántalmazások miatt lett étkezési zavara. Gottwald végig tagadta a vádakat, sőt, szerződésszegés és jó hírnevének megsértése miatt ellenkeresetet nyújtott be.

A tárgyalás idén júliusban kezdődött volna. Az egyezségre nem véletlenül most kerülhetett sor: a New York-i fellebbviteli bíróság pár napja közszereplőnek nyilvánította a producert, aminek köszönhetően Ke$ha egyszerűbben megnyerhette volna a pert.

Dr Luke és Ke$ha jobbra, 2011-ben
photo_camera Dr Luke és Ke$ha jobbra, még 2011-ben Fotó: KEVIN WINTER/Getty Images via AFP

2016-ban Ke$ha újabb keresetett adott be, hogy a bíróság megszüntesse szerződését a Sonyval, mert az továbbra is a Dr Luke vezette kiadóhoz kötötte. Ezt a pert elvesztette arra hivatkozva, hogy a Sony vállalta, az énekes a producer közreműködése nélkül készítheti a lemezeit, semmilyen kapcsolatban nem kell lennie vele, emellett vádjainak egy része addigra elévült. A bíróság szerint nem volt elegendő bizonyíték, ami alátámasztotta volna, hogy Gottwald ellenséges lett volna a nőkkel, mert a vádakban szereplő kijelentések „nem általában a nőkről, hanem csak Ke$háról szóltak”, és

„nem minden nemi erőszak nemi alapú bűncselekmény”.A megállapodás feltételei nem nyilvánosak. Gottwald újságírói kérdésre azt mondta: „Nagyra értékelem, hogy Ke$ha ismét elismerte, hogy nem tudja elmondani, mi történt azon a bizonyos éjszakán 2005-ben. Merthogy teljesen biztos vagyok benne, hogy semmi sem történt.”

(via BBC)