Kikaptunk a női kosárlabda-Eb bronzmeccsén

sport
2023 június 25., 16:46

A negyedik helyen végzett a magyar női kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokságon, miután Franciaország 82-68-ra verte a mieinket.

A meccset nagyon gyengén kezdte a magyar csapat, az első negyed végére már 18 pontos hátrányban voltunk. A második negyedben feléledt a támadójáték, de továbbra is sok kosarat kaptunk, többször is voltak 20 pont feletti előnyben a franciák. A félidőre 30-49-re vezetett a francia válogatott.

Sandrine Gruda és Kiss Virág
photo_camera Sandrine Gruda és Kiss Virág Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

A második félidőben már csak kilenc pontra tudtuk megközelíteni ellenfelünket.

Magyarország 1997 óta a legjobb Eb-szereplését produkálta, akkor is negyedikek lettünk, a németek elleni bronzmeccset elveszítve.

A magyar válogatott csoportelsőként végzett a szerb-szlovák-török összetételű csoportban. Ezt követően a negyeddöntőben a cseheket vertük 62-61-re. Az elődöntőben a világelithez tartozó spanyoloktól 9 ponttal kaptunk ki. A másik elődöntőben a mai ellenfelünk, a franciák a belgák ellen veszítettek.

A válogatott remek szereplésével elérte, hogy indulhasson a 2024-es párizsi olimpia selejtezőjén. Olimpián csak egyszer, 1980-ban járt a magyar női kosárcsapat, holott kétszer is sikerült kvalifikálni magunkat. A második az 1984-es, Los Angeles-i olimpia volt, ahova a szovjetek bojkottja miatt nem mehetett egyetlen magyar sportoló sem.