Megszólalt az asszony, aki a fiát és a férjét vesztette el a Titan tragédiájában

külföld
2023 június 26., 04:27

Az amerikai parti őrség tengerészeti nyomozó testületet (Marine Board of Investigation) hívott össze a Titan mélytengeri búvárhajó tragédiájának vizsgálatára, hangzott el a parti őrség vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Legfőbb céljuk a hasonló katasztrófák jövőbeni megelőzése, az esetleges polgári vagy büntetőjogi lépések megtétele a nyomozóhatóságon múlik.

A Titan búvárhajó roncsait csütörtökön találta meg egy, a felszínről irányítható kanadai mélytengeri kutatóeszköz a tenger fenekén, csaknem 4 ezer méteres mélységben, és mintegy 500 méterre a Titanic roncsaitól.

A szerencsétlenül járt búvárhajón öten tartózkodtak, akik közelről szerették volna megnézni az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsait.

A BBC beszélt Christine Dawooddal, azzal az asszonnyal, aki férjét és gyermekét vesztette el a szerencsétlenségben. Fia, a 19 éves Suleman Dawood Rubik-kockát is vitt magával, meg akarta ugyanis dönteni a világrekordot. Christine eredetileg amúgy azt tervezte, hogy férjével, Shahzadával együtt nézik meg a Titanic roncsait, de a fiú jobban akarta, így az apa és fia együtt merültek. Az anya és a lánya a Titant támogató hajó fedélzetén volt, amikor a rádiókapcsolat megszakadt a tengeralattjáróval. A reményt 96 órával az eltűnésük után adta fel.

Shahzada Dawood és 19 éves fia, Suleman
photo_camera Shahzada Dawood és 19 éves fia, Suleman Fotó: HANDOUT/AFP

Pakisztánban közben hatalmas felháborodás van amiatt, hogy a görög partoknál elsüllyedt menekülthajó több száz, zömmel pakisztáni utasának tragédiáját tétlenül nézte a világ, a Titan öt gazdag utasának mentésére - köztük két pakisztáni származásúra - viszont dollármilliókat költöttek.

(Az MTI nyomán)