Észak-Koreában 120 ezren követelték az USA elpusztítását

külföld
2023 június 26., 07:53

Tömeggyűléseken emlékeznek a koreai háború kitörésének 73. évfordulójára az észak-koreaiak. Ezek nem amolyan csendes, könnyes, édesbús megemlékezések, a 120 ezer phenjani résztvevő ugyanis az Egyesült Államok elpusztítását követelte.

A zsúfolásig telt stadionban emlékeztették Washingtont, hogy a béke rombolójaként jellemzett USA immár lőtávolon belül van.

Phenjan május végén sikertelenül próbálta fellőni első katonai kémműholdját, de a műveletet hamarosan megismétlik. Az atomhatalom Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétákat is tesztel.

Észak- és Dél-Korea a mai napig hadban áll egymással, mivel az 1950-53-as polgárháború csak tűzszünettel, nem pedig békeszerződéssel ért véget.

Észak-Korea vasárnap sietett támogatásáról biztosítani a Wagner-csoport lázadását elhárító Moszkvát. A külügyminiszter-helyettes azzal bátorította a hivatalába látogató orosz nagykövetet, hogy az orosz hadsereg és a nép biztosan felülkerekedik a nehézségeken, és hősies győzelemmel kerül ki az ukrajnai háborúból, azaz különleges katonai műveletből. (via Reuters)

(Borítókép: tömeggyűlés a stadionban / AFP)