Megkerült Szergej Sojgu

külföld
június 26., 07:35

Napok óta semmi hír nem érkezett Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter hol- és hogylétéről, pedig közben Jevgenyij Prigozsin, a piti bűnözőből lett tömeggyilkos bűnöző, valamint múlt péntekig Putyin elnök közeli szövetségese és piszkos ügyeinek hűséges intézője péntek délután magánhadserege 25 ezer harcosával azért kerekedett fel Ukrajnából, hogy az útba eső nagyobb orosz városokat ellenállás nélkül megszállva Moszkvába menjen megbuktatni őt. Sojgu mellett Valerij Geraszimovról, az orosz hadsereg szintén Prigozsin célkeresztjébe került vezérkari főnökének se volt nyoma a hétvégén - ahogy egyébként a Kremlhez közeli források szerint Vlagyimir Putyin is leginkább távollétével tüntetett.

Az orosz hadügyminisztérium bizonyító erejű képfelvétele arról, hogy Szergej Sojgu valamikor valahol volt.
photo_camera Az orosz hadügyminisztérium bizonyító erejű képfelvétele arról, hogy Szergej Sojgu valamikor valahol volt. Fotó: HANDOUT/AFP

Hétfőn változott a helyzet, az orosz állami tévé legalábbis felvételeket közölt Szergej Sojguról, aki állításuk szerint Ukrajnában harcoló orosz alakulatokat szemlézett. Azt nem tudni, hogy a felvétel mikor készült. A Kreml ellenőrzése alatt álló egyik orosz hírügynökség, a RIA Novosztyi jelentésében az orosz védelmi minisztériumot idézi, amely világossá tette, hogy továbbra is a miniszter a minisztérium főnöke.

A hírügynökség szintén nem közölt semmi érdemi részletet arról, hogy a látogatásra mikor és hol került sor.

Mi több, a felvételek alapján Szergej Sojgu valamikor annyira életben volt, hogy valamiről még egyeztetett is valahol más orosz katonákkal.
photo_camera Mi több, a felvételek alapján Szergej Sojgu valamikor annyira életben volt, hogy valamiről még egyeztetett is valahol más orosz katonákkal. A középen álló Sojgu balján Jevgenyij Nyikiforov vezérezredes látható, a vezérezredes órájának számlapja viszont nem látható. Fotó: HANDOUT/AFP

A találkozó pontos időpontját olyannyira titkolják, ogy mint azt a Szabad Európa Rádió munkatársa, Mark Krutov a Twitteren külön is jelezte, és amint az a fenti képen is látható, az orosz védelmi minisztérium a közzétett videón kitakarta Jevgenyij Nyikiforov vezérezdedes órájának számlapját.

link Forrás

Krutov arra is felhívta a figyelmet, hogy egy másik képkockán Sojgu miniszter óráját - és jegyezzük meg, a fenti képen Sojgu jobbján álló főtiszt karóráját - nem takarták ki, mert ezeken nincs dátummutató. Ellenben mindkettejük órája háromnegyed egyet mutat, miközben a minisztérium reggel negyed kilenckor tette közzé a felvételt.

A hadügyminisztérium által közzétett felvétel semmilyen támpontot nem nyújt a rejtély feloldásához, azon Sojgu előbb egy repülő, majd egy ablaktalan épület belsejében látható, amint a Nyugati Katonai Körzet alárendeltségébe tartozó csapatok parancsnokainak beszámolóját hallgatja - bár ezt csak a leírásból tudni, mert a felvételnek amúgy nincs hangja. A Zvezda, az orosz hadsereg saját tévécsatornája szerint Jevgenyij Nyikiforov vezérezredes jelentését hallgatta az ukrajnai fronthelyzetről.

Sojgu a ki tudja, hol és mikor készült felvétel alapján sértetlen és egészséges volt a felvétel készítésekor. (Via Reuters, BBC)