Szijjártó Péter szoros kapcsolatban volt az orosz vezetéssel a Wagner-felkelés alatt

POLITIKA
2023 június 26., 13:42

A magyar külügyminiszter hétfőn Brüsszelben beszélt először az Oroszországban lezajlott Wagner-felkelésről az uniós tagállamok külügyminisztereinek találkozója után. Szijjártó Péter azt mondta, szorosan figyelemmel követték a hétvégi eseményeket, „hiszen az ilyen típusú események Oroszországban – kimenetüktől függően – elég erőteljesen képesek befolyásolni az egész régió biztonsági helyzetét”.

link Forrás

Elmondása szerint szombaton telefonon beszélt Gyenyisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettessel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel. „Utólag azt kell mondanom, hogy mindketten olyan tájékoztatást adtak, ami reálisnak és igaznak bizonyult”. De kapcsolatban volt Szergej Alejnyik fehérorosz külügyminiszterrel is, aki késő délután tájékoztatta a Alekszandr Lukasenko és Jevgenyij Prigozsin közötti alkuról, ami szerint a lázadó Wagner-vezér szabad elvonulást kap Fehéroroszország felé. Szijjártó a fejleményekről folyamatosan tájékoztatta Orbán Viktort.

A 2020-as fehérorosz válsággal ellentétben Szijjártó Péter most nem valamelyik oligarcha jachtjáról követte az eseményeket. Aznap olvasónk a balatongyöröki Mango Beach étteremnél fotózta le a vadul telefonáló külügyminisztert.

photo_camera Fotó: Olvasónk/444

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn a Russia Todaynek azt mondta, a diplomáciai képviseletek vezetői közül sokan kifejezték szolidaritásukat Moszkvával a szombati eseményekkel kapcsolatban, de néhányan közülük azt kérték, hogy ne beszéljenek nyilvánosan a lezajlott hívásokról.