“Úgy érezzük, hogy mára Oroszország saját felségterületének tekinti Magyarországot, ezért reagáltunk mi”

POLITIKA
2023 június 26., 08:34

2023. június 19-én olyan történt Magyarországon, ami jelenleg az egész világon legfeljebb Fehéroroszországban képzelhető el: miközben Oroszország hódító háborút folytat a szovjet birodalom visszaállítására, Csákberényben egyenruhás orosz katonák szovjet katonai emlékművet avattak.

photo_camera Fotó: Nexta/Twitter

Mindez azonban mindössze öt napig tartott, június 24-én szombaton két magyar férfi ugyanis pár négyzetméter fekete takarófólia, egy tekercs átlátszó ragasztószalag és három zászló segítségével, a közeli úton elhaladó autósok egyetértő tülkölésének hangjaira becsomagolta az emlékművet. Az oszlopot előbb fekete fóliába csavarták, majd ráragasztottak egy 56-os lyukas magyar zászlót, illetve egy ukránt és egy uniósat.

Kik csinálnak ilyet és miért? Interjú az akció egyik résztvevőjével, Keresztény Zoltán jogásszal, aki idén februárban népszavazási kezdeményezéssel állt elő azért, hogy a Szabadság téri szovjet katonai emlékművet fekete lepellel vonják be az Ukrajna elleni orosz invázió miatt, egészen addig, amíg alá nem írják a felek a békeszerződést. (Ő áll az alsó képen nekünk balra, csíkos pólóban.) A fővárosi népszavazási kezdeményezést nem engedték át, ám Kereszténynek ez nem szegte kedvét. Az ő nevére a legfigyelmesebb újságolvasók más miatt is emlékezhetnek: 2017-ben az akkori tanártüntetések központi figurájával, Pukli István iskolaigazgatóval együtt Polgári Világ néven a kiábrándult fideszeseket megcélzó, rövidéletű jobbközép-szabadelvű pártot alapított.

444: Azt hallottam, hogy te voltál a szovjet emlékmű deface-elője. Tényleg, vagy csak fotózkodtál vele?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.