Az oroszok átadtak egy hősi katonai emlékművet Csákberényben

háború
2023 június 20., 19:40

A fehérorosz Nexta Twitter-oldalán jelent meg egy fotó, ami szerint Magyarországon hétfőn átadtak egy felújított szovjet hősi emlékművet.

link Forrás

A HVG megtalálta az orosz TASZSZ hírügynökség beszámolóját arról, hogy Csákberényben tényleg felavattak egy, a II. világháborúban elesett szovjet katonákért emelt emlékművet, és Vécsei László csákberényi polgármester azt mondta: „A hír igaz, de semmi közünk hozzá.”

Azt mondta, az emlékmű helyén a II. világháború után felállítottak már egy szovjet emlékművet, de az romos állapotba került és el is bontották. Viszont az orosz követség katonai emlékművekkel foglalkozó osztálya tavaly – miután Oroszország lerohanta Ukrajnát – mégis bejelentkezett, hogy felújítaná az emlékművet, és a polgármester szerint mindenkitől függetlenül meg is csinálta, és ezt megteheti.

Az orosz hírügynökség azt írta, a helyi önkormányzattal a tárgyalások évekig tartottak és rendkívül nehezen mentek. Az itt eltemetett 13 szovjet páncélos többsége ugyanazon a napon halt meg, 1945. március 16-án.