A kisebb büfék és lángososok megúszták a kötelező adatközlést

gazdaság
2023 június 27., 06:35

A hétfő este megjelent Magyar Közlöny szerint a kormány rendeletben, a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve alacsonyabb rendű jogszabállyal módosítja az élő adatközlésre vonatkozó törvényt, és 2023. július 1-jétől csak a tavaly 100 millió forintnál nagyobb nettó árbevételt elért vállalkozások számára lépteti életbe a kötelezettséget.

A hvg.hu szemléje szerint a következő lépésben, 2024. január 1-től az előírás azokra vonatkozik, akiknek a 2022. évi nettó árbevétele szolgáltatási helyenként (tehát több üzlet eredményét nem összeadva) több mint 12 millió forint volt. Az ezt el nem érő vendéglátó üzletek és turisztikai szolgáltatók számára az adatszolgáltatás nem lesz kötelező.

Május közepén jelentették be, hogy június 1-től a büféknek, éttermeknek, cukrászdáknak, kávézóknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek és gyorséttermeknek valós időben kell adatokat szolgáltatniuk arról, hogy miből mennyit adtak el, az adatok pedig a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz kerülnek, de látni fogja azokat a NAV és a KSH is.