Mégsem lesz úszóakadémiája Hosszú Katinkának

sport
2023 június 27., 18:03

A háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok magyar úszó, Hosszú Katinka bejelentette, hogy nem lesz úszóakadémiája. Azt írta:

„Sajnálatos módon úgy látszik a sportban az egyéni érdekek még mindig megelőzhetik a szakmai érdekeket. Így nem kaptam meg a lehetőséget, hogy az Úszóakadémiámat elkezdhessem. A sportvezetésben sokan a saját pozíciójukat tartják a legfontosabbnak, nem pedig a sport fejlődését. Ez a fajta mentalitás a – véleményem szerint – az úszósportot is károsítja, amit a közeljövőben már érzékelni fogunk. Ezt az idejétmúlt elképzelést, módszert én támogatni nem tudom. Egy mára már bukott érából használt ideológiai rendszert alkalmaznak, ahelyett, hogy az utókor tisztességes, egyenes és progresszív nevelését tűznék ki célul.”

Hosszú azt írta, a klubjában, az Iron Swimben továbbra is várják azokat, akiknek a legfontosabb, hogy a képzés ne a sportpolitika, hanem a versenyző érdekeit és a sport szeretetét tartsa szem előtt, csakis ilyen értékekre alapuló rendszerben tudja a saját megszületendő gyerekét is elképzelni. „Őseink múltja, kudarca nem a mi felelősségünk, de a magunk és gyermekeink jövőjét építeni, ha kell küzdeni érte, kötelességünk” – idézete magától a sorait zárva.

Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás előfutamában a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 25-én.
photo_camera Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás előfutamában a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 25-én. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A Telex azt írja, 2016-ban merült fel, hogy Hosszú kapjon egy akadémiát. A kormányzati terv szerint az öttusázó Vörös Zsuzsának, a kajakos Kovács Katalinnak és neki kellett szakmai koncepciót készítenie. Egy csillebérci helyszínen gondolkodtak, de miután elvált az edzőjétől és férjétől, Shane Tusuptól, a kérdés lekerült a napirendről. A másik két akadémia megépült: Vörösé Székesfehérváron, Kovácsé a Velencei-tó partján.