Soltész Miklós: Két nép között néhány év nem teheti tönkre egy évezred csodálatos együttműködését

POLITIKA
2023 június 27., 13:05

Két nép között néhány év nem teheti tönkre egy évezred csodálatos együttműködését – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a magyar-lengyel kapcsolatokra utalva kedden Balatonbogláron, az Országos Lengyel Önkormányzat képzőközpontjának átadásán.

Zbigniew Ciosek, a lengyel külügyminisztérium külhoni lengyelséggel történő együttműködésért felelős főosztályának vezetője, Sebastian Kiecek lengyel nagykövet, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Móring József, a Dél-Dunántúli Régió fejlődéséért felelős kormánybiztos, Mészáros Miklós polgármester és Rónayné Slaba Ewa, az Országgyűlés lengyel nemzetiségi szószolója (b-j) az Országos Lengyel Önkormányzat Mazurek nevű üdülő, képző- és oktatási központjának átadásán Balatonbogláron 2023. június 27-én.
photo_camera Zbigniew Ciosek, a lengyel külügyminisztérium külhoni lengyelséggel történő együttműködésért felelős főosztályának vezetője, Sebastian Kiecek lengyel nagykövet, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Móring József, a Dél-Dunántúli Régió fejlődéséért felelős kormánybiztos, Mészáros Miklós polgármester és Rónayné Slaba Ewa, az Országgyűlés lengyel nemzetiségi szószolója (b-j) az Országos Lengyel Önkormányzat Mazurek nevű üdülő, képző- és oktatási központjának átadásán Balatonbogláron 2023. június 27-én. Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Soltész Miklós felidézte, hogy Lengyelország budapesti nagykövete „néhány hete érthetően és jogosan úgy nyilatkozott, hogy a magyar-lengyel kapcsolatok lehűltek”. Ez teljesen igaz, a történelem mindig hoz hullámhegyeket és völgyeket, de két nép között néhány év, hónap, akár egy évtized nem ronthatja meg a barátságot – mondta.

Azt mondta, a magyar kormány „teljesen nyitott” a kapcsolatok folytatására, ami „közös értékek mentén mindannyiunknak fontos”. A háború mellett hagyományos értékeinket, leginkább a kereszténységet támadások érik, „megpróbálják nemzeteinket vissza-, és a nemzetiségeket háttérbe szorítani” – mondta.

Nekünk az a feladatunk, hogy ezekben az ügyekben közösen lépjünk fel, hogy nemzeteinket, a kereszténységet megvédjük azokkal a támadásokkal szemben, amit most tapasztalunk Lengyelországban, Magyarországon, és szerte az EU-ban – mondta.

Beszélt arról, hogy a lengyel-magyar kapcsolatok javulása után további lehetőségek vannak az együttműködésre, például Budapesten kulturális területeken.

photo_camera Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Az államtitkár szerint Balatonbogláron 1939-ben a magyarok szeretettel, tisztelettel és nagy odaadással fogadták azokat a lengyeleket, akik a német és szovjet megszállás elől ide menekültek. A jelenlegi képzőközpont helyén akkor Varga Béla plébános vezetésével alakítottak ki középiskolát a lengyel diákoknak.

2002. július 1-én Balatonkeresztúron egy Medjugorjéba tartó, lengyel zarándokokat szállító busz balesetében 19-en meghaltak. Az épület megépítésénél arra is gondoltunk, hogy az ne csak a lengyel fiatalok központja legyen, hanem a Medjugorjéba igyekvő zarándokok is megpihenhessenek itt – mondta Soltész Miklós. (MTI)