Újabb három hónappal hosszabbította a kormány a betéti kamatstopot

gazdaság
2023 június 27., 05:19

A június végén lejáró betéti kamatstopot változtatás nélkül további három hónappal meghosszabbította a kormány a hétfő esti rendeletében – írtja a bank360. A kamatmaximalizálás csak a nagy összegű lakossági betétekre és az intézményi befektetők pénzére vonatkozik, a kisbefektetők viszont egyébként se kapnak akkora kamatot, hogy beleütköznének a kamatplafonba.

A kabinet 2022. november 22-étől vezetett be betéti kamatmaximumot március 31-ig, aztán 2023. június 30-ig meghosszabbította. Az eddig kötött forint betéti szerződésekre adtak most további három hónapot, szeptember 30-ig. A kormány döntése nem általános, mindenkire egyformán érvényes betéti kamatstopot határoz meg.

A kormány arra hivatkozva hozta, majd hosszabbította meg az intézkedést, hogy a „befektetők kihasználták a helyzetet, és olyan jövedelemre tettek szert, amely a jelenlegi helyzetben nem indokolt, ugyanis kockázatmentesen realizálták akár a 18 százalékos jegybanki irányadó kamatot”. Az MNB irányadó kamata mostanra 16 százalékra csökkent, a kormány pedig július 1-től a betéti kamatokból származó jövedelmekre is kiveti a 13 százalékos szochót a 15 százalékos kamatadón felül.