Schadl György édesanyja a nyugdíj előtt lett két felszámolócégnek a tulajdonosa

bűnügy
2023 június 28., 05:30

Éppen az egyik állami felszámolói pályázat leadási határidejének napján jött létre Schadl György édesanyjának felszámoló cége és a fia érdekeltségében álló városmajori irodaházba jegyezték azt be – írja a 24.hu. A kettejük közti kapcsolat eddig nem volt nyilvánvaló, hisz a 64 éves asszony nem a leánykori nevén szerepel a cégnyilvántartásban. Ott Hazai Edit Rozália néven fut. A földhivatali adatokból viszont látható, hogy a leánykori neve Pozsár Edit Rozália, ami megegyezik Schadl György édesanyjának – a cégadatok közt fellelhető – nevével.

Neki 2020 előtt semmiféle gazdasági érdekeltsége nem volt, majd rögtön két felszámoló cégben is tulajdonos lett. A Schadlékhoz köthető irodaházba bejegyzett ProTrust Reorganizáció Felszámoló és Befektetési Kft.-ben és a Paladino Felszámoló Kft.-ben is ötven százalékos tulajdonrésze lett a nyugdíjkorhatár előtt vállalkozásba kezdő asszonynak.

Schadl György Völner Pál meghallgatásán a Fővárosi Törvényszéken idén májusban.
photo_camera Schadl György Völner Pál meghallgatásán a Fővárosi Törvényszéken idén májusban. Fotó: Németh Dániel/444

Utóbbi cég társasági szerződését Garabits Márton ügyvéd jegyezte ellen, aki Schadl céges ügyeiben is eljárt, és akit „Marciként” emleget a végrehajtók volt elnöke a nyomozati dokumentumokban. Schadl naplóbejegyzéseit is tartalmazzák a papírok. 2021 májusában ezt írta a naplójába: „Garabits Marcinak 2m Ft vinni + paladino, protrust aláíratva + 66 mFt”.

A felszámolói piacot két éve osztotta újra a kormány. 2021 márciusában jelent meg a közlemény arról, hogy megvannak a nyertesei annak az állami pályázatnak, amely meghatározta, a jövőben kik tevékenykedhetnek felszámolóként, vagyis kik végezhetik a fizetésképtelenné váló vállalkozások felszámolását. A kormányzat 130-ról 90-re csökkentette e cégek számát, ráadásul 51 új vállalkozás került be a nyertesek közé; a győztesek nevét tartalmazó lista alapján ezek csaknem felének van kormánypárti kötődése – írja a 24.hu. Akkor a Direkt 36 444-en megjelent cikke foglalkozott ennek a jelentős szektornak az átalakításával.

A 24.hu összesítése szerint az újonnan alapított cégek legalább felét a felszámolói pályázatok leadási határideje előtt néhány héttel vagy néhány nappal hozták létre. Ezek között is kirívó az egyik olyan felszámoló cég, ami Schadl György édesanyja tulajdonában áll. A ProTrust Reorganizáció Felszámoló és Befektetési Kft.-t ugyanis a felszámolói pályázatok leadási határidejének napján alapították, a társaság hivatalos cégbírósági bejegyzése pedig csak egy hónappal a leadási határidő után történt meg.