Tuzson nem kapja meg az európai ügyeket

POLITIKA
2023 június 29., 11:28

Tuzson Bence érkezésével átszervezés is lesz az Igazságügyi Minisztériumban. Az európai ügyeket a kormányfő elveszi a tárcától, és várhatóan a Miniszterelnökség alá szervezi – írja a hvg.hu. Erről már maga a miniszterjelölt is beszélt. Tuzson azt állítja, maga kérte az átszervezést. Az MTI azt írja, Orbán Viktor miniszterelnököt arra kérte, hogy „egy tiszta, hagyományos Igazságügyi Minisztérium" jöjjön létre, és az európai uniós ügyek a kormányzati struktúrán belül máshova kerüljenek.

A hvg.hu információi szerint Orbán a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökséghez delegálja ezt a feladatot, de különálló államtitkárságként – akár miniszterhelyettesi rangú vezetővel. Ez jelentheti azt, hogy az igazságügyi tárcánál működő európai ügyek államtitkársága kompletten átkerül, de nem tudni, hogy annak vezetője az új helyen is marad-e Bóka János jelenlegi államtitkár.

Mindez azt jelenti, hogy az EU-s ügyek, és azokkal együtt a továbbra is visszatartott pénzek megszerzéséhez szükséges kormányzati teendők koordinálása eggyel közelebb kerül a miniszterelnökhöz.