Az amerikai Legfelsőbb Bíróság friss ítélete egy hamis melegvádon alapult

képzavar
2023 július 01., 14:00

Egy coloradói webdizájner, aki vissza akarta utasítani az LMBTQ-ügyfél megrendelését, pert nyert az amerikai Legfelsőbb Bíróságon. A bírósági beadványaiban azt állította, hogy egy férfi az azonos neműek esküvőjére vonatkozó szolgáltatásairól érdeklődött.

De a Stewartként emlegetett férfi azt állítja, soha nem kereste meg Lorie Smith-t, a webdizájnert, aki a Legfelsőbb Bíróságon azzal érvelt, hogy vallási ellenérzései miatt nem szabad rákényszeríteni, hogy azonos neműek esküvői weboldalát kelljen megterveznie. Stewart azt mondja: heteroszexuális, 15 éve él boldog házasságban egy nővel.

A beadványok szerint Stewart meghívók és egyéb anyagok grafikai terveit kérte a vőlegényével, Mike-kal együtt az esküvőjükre. A CNN a bírósági beadványokban található információk alapján megkereste a férfit, aki azt kérte, hogy ne írják le a beadványban nem szereplő vezetéknevét.

Stewart azt mondta, hogy „nem nyújtott be kérelmet” a 303 Creative céghez, és „boldog házas férfi, 15 éve egy nővel”. „Nem ismerem Mike-ot. Soha nem kértem meg senkit, hogy készítsen nekem weboldalt, szóval ez az egész nagyon furcsa. Természetesen nem vettem fel vele a kapcsolatot, és bármi is legyen a beadványban szereplő információ, az hamis” – mondta.

Stewart, aki korábban dolgozott a CNN-nek is, azt mondta, ő maga is webdizájner, és „semmi értelme nem lenne webdizájnert felvenni, ha ezt megtehetem magam is”.

Azt mondta, nem tudott arról, hogy információi a bírósági jegyzőkönyvben szerepelnek, amíg szerdán meg nem kereste a The New Republic.

photo_camera Fotó: Bryan Olin Dozier/NurPhoto via AFP

„Aggasztó, hogy az elmúlt hat évben senkinek, aki kapcsolatban állt ezzel az üggyel, soha nem jutott eszébe felhívni, e-mailezni, SMS-t küldeni, hogy bármilyen módon megerősítsem” – mondta. „Nem feltétlenül gondolom, hogy ez ebben az esetben egy fordulópont lenne, de legalábbis… egy ekkora esetet meg kell erősíteni, és a tényeket menet közben ellenőrizni kell” – mondta.

A CNN megkereste Smith-t is. Kellie Fiedorek, a Smith-t képviselő Alliance Defending Freedom vezető jogásza azt mondta, Smith „nem végez háttérellenőrzést a beérkező kérelmekre annak megállapítására, hogy a beküldő személy valódi-e”. „Nem számít, hogy Lorie kapott-e jogos kérést, vagy hazudott-e neki valaki. Senkinek nem kell arra várnia, hogy a kormány megbüntesse, hogy megtámadjon egy igazságtalan törvényt” – mondta Fiedorek.

„Sőt, Lorie más esküvői kéréseket is kapott, és nem tudott válaszolni egyetlen kérésre sem, mert ezzel azt kockáztatta volna, hogy megsérti Colorado igazságtalan törvényét” – mondta Fiedorek, utalva az állam diszkriminációellenes törvényére.

Stewart „szégyenteljesnek” nevezte a Legfelsőbb Bíróság péntek reggeli döntését, és azt mondta, „úgy tűnik, hogy az egész ügyet kitalálták egy konkrét eredmény elérése érdekében”. „Dizájnerként úgy gondolom, hogy a tervezők számos okból megtagadhatják, hogy munkát végezzenek egy leendő ügyfélnél. Az etnikum, a nem vagy a szexuális irányultság nem tartozhat ezek közé” – mondta.