Hongkong vezetője az ellenállástól óvott a terület Kínához való visszatérésének évfordulóján

külföld
2023 július 01., 15:25

Hongkong Nagy-Britanniától Kínához való visszatérésének 26. évfordulóján Hongkong vezetője azt mondta, a városnak védekeznie kell „a puha ellenállásban megnyilvánuló pusztító erők” ellen.

John Lee szerint Hongkongban már „többnyire stabil” a helyzet, de a város továbbra is azon országok célpontja, amik ellenzik Kína hatalmának növekedését.

„Vannak pusztító erők, amik puha ellenállást fejtenek ki Hongkongon belül elrejtőzve. Ezért ébernek kell maradnunk, és saját magunknak kell kezdeményezünk a nemzetbiztonság megvédelmezését” – mondta az egykori biztonsági főnök.

photo_camera Fotó: May James/AFP

Hongkong 1997-ben tért vissza brit fennhatóság alól Kínához, miután Peking ígéretet tett, hogy ötven éven át megőrzi az „egy ország, két rendszer” néven ismert kormányzati modellt, ami hivatott volt Hongkong számára garantálni az alapvető szabadságjogokat, illetve bizonyos autonómiát.

2019-ig július 1. a város által a Kína többi részéhez képest élvezett szabadságjogok demonstrálásának napja volt, az ünnepségen felvonuló több ezer hongkongi a politikai és társadalmi követeléseit hangoztatta. De az elmúlt években a rendőrség hivatalosan egészségügyi és biztonsági okokra hivatkozva betiltotta a menetet.

A kormány bírálói szerint a 2019-es tüntetések után Peking nyomására 2020-ban elfogadott nemzetbiztonsági törvény nullára csökkentette a szabadságjogokat. A törvény hatályba lépése óta több ember került börtönbe, illetve távozott emigrációba.

Szombaton nyugalom uralkodott az utcákon, a rendőrség szerint senki sem kért engedélyt felvonulni.

John Lee azt is mondta, hogy a pénzügyi központ, aminek a gazdasága súlyos korlátozásokat szenvedett el a koronavírus-járvány idején, „gyors ütemben halad a normálishoz való visszatérés felé”.

John Lee, aki a város biztonsági vezetője volt a 2019-es tüntetések után, 2022. július 1-én tette le a hivatali esküt, miután Kína támogatásával győzött a választásokon. (MTI)