Megmérgezhették a zuluk királyát

külföld
2023 július 02., 12:42
Az Amazulu nemzetség királya, Misuzulu kaZwelithini (középen) a zulu regimentek körében
photo_camera Az Amazulu nemzetség királya, Misuzulu kaZwelithini (középen) a zulu regimentek körében Fotó: RAJESH JANTILAL/AFP

Kórházban kezelik Misuzulu kaZwelithini zulu királyt, akit a gyanú szerint megmérgezhettek. A hírt Dél-Afrika miniszterelnöke, Mangosuthu Buthelezi jelentette be vasárnap.

A királyt, akit tavaly koronáztak meg több ezer alattvalója előtt, egy szváziföldi kórházban ápolják.

Az oka ennek az, Buthelezi elmondása szerint, hogy nem bízik a dél-afrikai ellátásban azok után, hogy szüleit is dél-afrikai kórházban kezelték, aztán meghaltak.

A gyanakvásra több oka is van a 48 éves Misuzulunak. Egyrészt egyik tanácsadója nemrég szintén mérgezés következtében halt meg.

Másrészt komoly hatalmi harc dúl a királyi családban azóta, hogy tavaly hatalomra lépett.

A család egy része bíróságon támadta meg Misuzulu trónra lépését, és váltig állítja, hogy nem Misuzulu a 2021 márciusában cukorbetegség miatt elhunyt Goodwill Zwelithini király jogos örököse. Az 50 éven uralkodó Zwelithini volt a nemzet leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója.

A zuluké a Dél-Afrikai Köztársaság leggazdagabb és legbefolyásosabb tradicionális monarchiája: nemzetségük nagy része KwaZulu-Natal tartományban él az ország délkeleti részén, hozzávetőleg 10-12 millióan vannak. A zuluk teszik ki Dél-Afrika népességének közel ötödét.

A zulu király szerepe alapvetően szimbolikus, de azért így is befolyásosnak mondható, és jelentős pénzügyi forrásokkal is rendelkezik. (BBC)