Megpróbálták felgyújtani egy polgármester házát Párizs külvárosában, menekülő családjára is rálőttek

külföld
2023 július 02., 16:27
Vincent Jeanbrun polgármester és Elisabeth Borne miniszterelnök 2023 július 2-án
photo_camera Vincent Jeanbrun polgármester és Elisabeth Borne miniszterelnök 2023 július 2-án Fotó: CHARLY TRIBALLEAU/AFP

Vandálok szombat este egy autóval betörtek L'Hay les Roses polgármestere, Vincent Jeanbrun házába, majd a már kertben álló autót felgyújtották, hogy így lángba borítsák az egész épületet, és családjára is rátámadtak. L'Hay les Roses egy Párizs melletti település. Az illetékes ügyészség gyilkossági kísérlet címen indított vizsgálatot.

Jeanbrun, jobbközép Köztárságiak pártjának tagja, nem volt otthon, családjának tagjai - felesége, és 5 illetve 7 éves gyermeke - viszont igen. A támadók tüzijáték-rakétákkal támadtak a menekülőkre: a polgármester feleségének lába tört, és egyik gyermeke is megsérült. Jeanbrun közleményben számolt be erről.

A polgármester a támadás idején az önkormányzati hivatalban volt, ahol épp a védelmi tervet dolgozták ki kollégáival.

Az elkövetőket egyelőre nem sikerült azonosítani.

Az eset sokkolta a francia közvéleményt. Az összes párt mélységesen elítélte a támadást. Élisabeth Borne miniszterelnök az eset helyszínére sietett, és azt mondta, hogy tűrhetetlen, ami történt. A belügyminiszter Gérald Darmanin is L'Hay les Roses-ba utazott.

A támadás a franciaországi zavargások ötödik éjszakáján történt. Az egész országban folyamatosak az erőszakos tiltakozások és a vandalizmus a 17 éves Nahel M. meggyilkolása óta.

Az algériai-marokkói származású Nahel M. kedden akart továbbhajtani egy rendőri ellenőrzés során, amikor motoros rendőr ekkor közvetlen közelről lelőtte. Az esetről és a zavargások megindulásáról részletesen is írtunk.

Az országban azóta 45 ezer rendőrt mozgósítottak, közülük több mint 7000-en vannak munkában Párizs külvárosaiban és a környező településeken, már sok száz embert tartóztattak le a hatóságok.

Megszólalt vasárnap Nahel M. nagymamája is, aki szintén arra szólította fel a vandálokat, hogy fejezzék be az utcai agressziót, mert ártatlan embereknek okoznak fájdalmakat. (BBC)