Franciaország: válságtanácskozás, rendkívüli állapot, felgyújtott autók, kifosztott üzletek és 667 letartóztatott a rendőrök által lelőtt 17 éves fiú halála után

külföld
2023 június 30., 11:10

Emmanuel Macron francia elnök két napon belül a második válságtanácskozásra hívta össze kabinetjét, miután az éjszaka minden eddiginél súlyosabb zavargások törtek ki már nemcsak Franciaország több városában, de a belga fővárosban, Brüsszelben is, a rendőrök által kedden lelőtt tinédzser halála miatt. Franciaországban országszerte 40 ezer rendőrt vezényeltek ki. Marseille-ben betiltották a tüntetéseket, és estére leállítják a tömegközlekedést.

photo_camera Fotó: PHILIPPE LOPEZ/AFP

A BBC szerint az újabb válságtanácskozás eredményeként akár rendkívüli állapotot is hirdethetnek Franciaországban, legalábbis a jobboldali és szélsőjobboldali politikusok már ezt követelik. A szükségállapot alatt kijárási tilalmat is bevezethetnek, és betilthatnak minden tömegrendezvényt, így a gyülekezéseket is. Franciaországban legutóbb a 2015-ös párizsi terrortámadásokat követően hirdettek rendkívüli állapotot, ami két évig tartott, azt megelőzően pedig még 2005-ben, a külvárosi zavargások idején, Jacques Chirac, akkori elnök hirdetett rendkívüli állapotot.

Mindenesetre Marseille-ben már betiltották a demonstrációkat, és estére leállítják a tömegközlekedést is.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.