Macron válságtanácskozást hívott össze, miután zavargássá fajult a tüntetés a rendőrök által lelőtt tinédzser halála miatt

külföld
2023 június 29., 04:40

150 fölé emelkedett azoknak az embereknek a száma, akiket letartóztattak Franciaországban az éjszakai zavargások után – jelentette be Gerlad Darmanin belügyminiszter csütörtökön a BBC közvetítése szerint. Emmanuel Macron időközben válságtanácskozásra hívta össze a kormányát. Minderre azután kerül sor, hogy az éjszaka Párizsban és Frnaciaország több nagyvárosában tüntetések voltak, több helyen gyújtogatásokkal, erőszakkal.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a zavargások azután törtek ki, hogy a rendőrség lelőtt egy 17 éves fiút. Szerdán megírtuk, hogy az áldozattal akkor végeztek a hatóság emberei, amikor megállították ellenőrizni, és ő nem állította le az autója motorját. Az eset kapcsán kibontakozó tiltakozások során az éjszaka autókat gyújtottak fel és üzletek kirakatait törték be Párizsban.

Felgyújtott autók Párizs Nanterre városrészében.
photo_camera Felgyújtott autók Párizs Nanterre városrészében. Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

A tragikus igazoltatás helyszínén, Párizs Nanterre nevű külvárosában annyira heves összecsapások törtek ki, hogy a rendőrök kénytelenek voltak visszavonulni – írja a Le Monde. Több helyen pirotechnikai eszközökkel vették célba a rendőrőrsöket. A Le Figaro élő tudósítása szerint Clichyben volt egy nagy robbanás is, ami után szintén tűz ütött ki a környéken.

Városszerte gyújtogattak a párizsi tüntetők.
photo_camera Városszerte gyújtogattak a párizsi tüntetők. Fotó: FIACHRA GIBBONS/AFP

Heves tüntetések voltak a Párizstól északra fekvő Lille városában is, ahol szintén összecsaptak a rendőrökkel a tüntetők. Az interneten közzétett felvételeken látható, amint az emberek a Mons-en-Barœul külváros városházájára betörve iratokat és székeket gyújtottak fel.

A nyugatra fekvő Rennes városában mintegy 300 ember gyűlt össze, hogy megemlékezzen a tinédzserről. Néhányan közülük szintén tüzet gyújtottak, végül a rendőrség szétoszlatta őket.

A rendőrök 17 éves áldozatának édesanyja is megszólalt és arra buzdította az embereket, hogy csatlakozzanak a fia emlékére szervezett menethez.

„Ő még gyerek volt. Szüksége volt az édesanyjára" - mondta. „Reggel búcsúzóul megcsókolt, és azt mondta: 'Szeretlek, anya'. Egy órával később közölték velem, hogy valaki lelőtte a fiamat. Mit tegyek? Ő volt az életem. Ő volt a mindenem.”

Toulouseban is heves tüntetések voltak.
photo_camera Toulouseban is heves tüntetések voltak. Fotó: LIONEL BONAVENTURE/AFP

A zavargásba torkolló tüntetések annak ellenére törtek ki szerda este, hogy az ügyben megszólalt Emmanuel Macron francia államfő is. „Megöltek egy tinédzsert: ez megmagyarázhatatlan és megbocsáthatatlan. Az első szavaim a szeretet, a közös fájdalom, a családnak és a hozzátartozóknak nyújtott támogatás szavai” – mondta még szerdán az elnök.

Az elnök szavai dühös reakciót váltottak ki a rendőrségi szakszervezetekből, akik azzal vádolták, hogy elhamarkodottan ítélkezik az érintett rendőrök felett. Az Alliance Police szakszervezet azt követelte, hogy addig tekintsék őket ártatlannak, amíg bűnösnek nem találják őket, míg egy másik szakszervezet, az Unité SGP Police szintén politikai beavatkozásról beszélt, amely „rendőrellenes gyűlöletet" szított.

A fiú megölésével vádolt tiszt azt mondta, hogy azért lőtt, mert úgy érezte, hogy az élete veszélyben van. Ő szándékos emberölés vádjával előzetes letartóztatásban van.

Az áldozat, Nahel, aki egy szomszédja szerint francia-algériai családból származott, idén már a második ember Franciaországban, akit közlekedési ellenőrzés során rendőrségi lövöldözésben öltek meg. Idén már 13 ilyen eset történt. A Reuters szerint 2017 óta a közúti ellenőrzés során halálos kimenetelű rendőrségi lövöldözések áldozatainak többsége fekete vagy arab volt.

(BBC)