Zavargások Brüsszelben és Franciaországban a lelőtt 17 éves miatt

külföld
2023 június 30., 04:36

Zavargások törtek ki Brüsszelben és Franciaországban a rendőrök által kedden lelőtt tinédzser halála miatt, a belga fővárosban tíz embert előállítottak, tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap internetes oldalán csütörtökön.

A beszámoló szerint a zavargások résztvevői Brüsszel belvárosában autókat rongáltak meg, utcakövekkel dobálták meg a tömegközlekedési járműveket. A megrongált buszok ablakai betörtek, egy személyautó teljesen kiégett.

photo_camera Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

A belga főváros tömegközlekedése a belső kerületben leállt, az Anneessens nevű metrómegállót lezárták, miután az oda érkező szerelvényt is megrongálták a megmozdulás résztvevői. A főként fiatalokból álló csoportok a kiérkező rendőrökre is rátámadtak, macskakövekkel és más, az utcán található tárgyakkal dobálták meg őket.

photo_camera Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Ilse Van de Keere, a kerületi rendőrkapitányság szóvivője közölte, a délután folyamán a zavargáson való részvételre felszólító üzenetek keringtek a közösségi oldalakon, hasonlóan a Franciaországban zajló eseményekhez.

Kedden, Párizs Nanterre nevű elővárosában egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban. A fiatal életét kioltó rendőrt kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezető fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat.

Harmadik este is folytatódtak a zavargások Franciaországban, ahol a hivatalos tájékoztatás szerint több mint 400 ember vettek őrizetbe a rendőrök országszerte. A megölt fiú emlékére csütörtök délután rendezett meneten rendőrségi források szerint 6200-an vettek részt Nanterre-ben, de tüntettek többek között Párizsban, Marseille-ben, Lyonban, Toulouse-ben és Lille-ben is. Nanterre-ban békés tüntetés a kora esti órákban káoszba torkollott, miután a felvonulók egy része randalírozni kezdett, barikádokat emelt, pirotechnikai eszközöket gyújtott, majd autókat borogatott és gyújtott fel, miközben a rendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget.

Felgyújtott autók Párizs Nanterre városrészében.
photo_camera Felgyújtott autók Párizs Nanterre városrészében. Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

Montreuilban fiatalok százai támadtak meg üzleteket, köztük egy gyógyszertárat és egy McDonaldsot, miközben kukákat gyújtottak fel a városháza előtt. A rendőrség válaszul könnygázt vetett be. Nantes-ben egy autóval a Lidl fémkorlátjának hajtottak, majd kifosztották azt. Vaulx-en-Velinben pedig tűzijátékkal közeledtek a tüntetők a rendőrök felé.

photo_camera Fotó: STEPHANE ROUPPERT/NurPhoto via AFP

Országszerte 40 ezer rendőrt vetettek be a hajnalig tartó tüntetéseken, ami majdnem négyszer több, mint amennyi rendőrre a szerdai tüntetéseken volt szükség. (Guardian, MTI)