1956-hoz hasonlította az ukrajnai háborút a szlovák külügyminiszter, Szijjártó csak hallgatott

POLITIKA
2023 július 03., 13:19

Odaszúrt Szijjártó Péternek bemutatkozó látogatásán az új szlovák külügyminiszter, az ukrajnai helyzetet és a svéd NATO-csatlakozás blokkolását is felhozta a közös sajtótájékoztatón Miroslav Wlachovsky. Felvezetésként elmondta, hogy mikor a hetvenes években először járt a magyar fővárosban, bevésődött az emlékezetébe a budapesti házakon látható golyónyomok képe. Édesapja magyarázta el neki, hogy mi történt 1956-ban.

„A magyarok harca '56-ban, és mi is emlékszünk '68-ra. Ezért mélyen bele tudjuk élni magunkat abba, hogy milyen, ha egy idegen ország lerohan bennünket”

- vezette fel a két ország eltérő hozzáállást az ukrán háborúhoz. Kijelentette: Szlovákia szerint egyértelmű és világos, hogy orosz agresszióról van szó, ami elfogadhatatlan, és minden lehetséges eszközzel segíteni kell Ukrajnát.

Szlovákia és Magyarország érdeke is egy szuverén és stabil Ukrajna létezése. Egy olyan Ukrajna létezése, ami nem szenved katonai vereséget, és maga dönti el, hogy mikor, milyen körülmények között kezd tárgyalni a békéről

- tette hozzá.

link Forrás

A szlovák külügyminiszter kitért még Svédország NATO-csatlakozásának blokkolására is: szerinte egyértelműen erősítené a katonai szövetséget a bővülés, jó lenne, ha mihamarabb szavazna róla a magyar országgyűlés.

Wlachovsky kritikáira Szijjártó Péter hallgatással válaszolt.