A vízpazarlás ellen tiltakozó klímaaktivisták betömték tíz spanyolországi golfpálya lyukait

klímaváltozás
2023 július 03., 14:03

Tíz spanyolországi golfpálya lyukait tömték be a vízpazarlás ellen tiltakozó klímaaktivisták a hétvégén.

Az Extinction Rebellion (XR) nevű klímavédő csoport vasárnap éjszaka Barcelona, Madrid, Valencia, Navarra és Ibiza golfpályáin töltötte meg a lyukakat cementtel vagy ültettek a lyukakba növényeket.

Az Extinction Rebellion (XR) által 2023. július 2-án közzétett fotón a Pamplona melletti Gorraiz egyik golfpályáján elültetett zöldségek láthatók.
photo_camera Az XR 2023. július 2-án közzétett fotóján a Pamplona melletti Gorraiz egyik golfpályáján elültetett zöldségek láthatók. Fotó: Extinction Rebellion/AFP

A közleményük szerint megengedhetetlen, hogy ez az elitista szabadidős tevékenység folytatódjon. „Spanyolország kiszárad, a vidék milliós veszteségeket szenved a vízhiány miatt, és mindezt olyan szórakozás miatt, amit a lakosság alig 0,6 százaléka űz” – írták. Az XR szerint a gazdagok „alapvető erőforrásokat felemésztő szórakozása olyan luxus, amelyet nem engedhetünk meg magunknak”.

„Spanyolországban naponta 437 golfpályát öntöznek”, a golfpályák több vizet fogyasztanak, mint Madrid és Barcelona lakossága együttvéve – közölte a klímavédelmi csoport.

Spanyolországban az idei volt a legmelegebb és legszárazabb tavasz, mióta a rendszeres meteorológiai mérések elkezdődtek. Június elején az ország 60 százalékában riadókészültség volt érvényben az aszály és a rekordmagas, 44 Celsius-fokos meleggel járó hőhullám miatt. (Guardian)