Baráti látogatásra érkezett Nigériába a kínai hadsereg egyik rombolóhajója

hadsereg
2023 július 03., 19:09

A kétoldalú kapcsolatok fejlesztése céljából, békés szándékkal érkezett Nigériába vasárnap a kínai hadsereg egyik rombolóhajója.

A abujai kínai nagykövet mérföldkőnek nevezte a két ország egymáshoz fűződő kapcsolatában az ötnapos látogatást, amivel a Guineai-öbölben a stabilitás fenntartásáról és tengerészetet sújtó biztonsági kihívásokról egyeztetnek – áll a kínai nagykövetség közleményében.

A nigériai haditengerészet közlése szerint a Nanning rombolóhajó, az azt kísérő Szanja fregatt és Vejsanhu segédhajó csütörtökön kérvényezte a kikötést a lagosi kikötőben.

Kínai hadihajók a Dél-kínai-tengeren 2022. december 22-én.
photo_camera Kínai hadihajók a Dél-kínai-tengeren 2022. december 22-én. Illusztráció: Xu Wei/Xinhua via AFP

Nigéria és Angola jelentős kőolajmezőkkel rendelkezik a nyugat-afrikai térségben és Kína egyik legfontosabb olajexportőreinek számítanak a régióban. A mélytengeri fúrások kivitelezésében kínai cégek is részt vesznek.

Nigéria januárban nyitotta meg a kínai beruházásból, közel 1 milliárd dolláros építési költséggel elkészült tengeri kikötőt Lekkiben. A kikötő a régió egyik legnagyobbja, 75 százalékban a kínai állam és egy szingapúri cég tulajdonában áll.

Kína 2017-ben – a tengeri kereskedelem egyik csomópontjának számító – Dzsibutiban, Kelet-Afrikában nyitotta meg első tengerentúli haditengerészeti támaszpontját, fokozva az aggodalmakat, hogy újabb „logisztikai központokat” nyithat a térségben.

Kína az elmúlt három évtizedben befektetései, kereskedelmi és hitelszerződéseivel jelentősen kiterjesztette befolyását az afrikai kontinens országaiban. (Reuters)