Kozma a liverpooli évei alatt került ki a válogatottból, sokan gúnyolódtak rajta

sport
2023 július 03., 13:59
  • Hatalmas szenzáció volt, amikor 1992 elején egy skót kiesőjelölt kiscsapatból a világhírű Liverpoolba igazolt az első magyar, Kozma István.
  • Másfél éves pályafutása alatt két FA-kupameccsen és hat bajnokin lépett pályára.
  • A válogatottból kiszorult a liverpooli időszakában, amiatt kicsit meg is sértődött.
  • A legtöbb magyar futballista szívesen cserélne vele, még úgyis, hogy egy 2007-es szavazás szerint ő volt a Premier League negyedik legrosszabb igazolása.
  • Kozma Liverpoolba igazolásának körülményeit össze sem lehet hasonlítani a vasárnap szerződtetett Szoboszlai Dominikéval.

Az átlagos magyar szurkoló 1991 őszén annyit tudott Kozma István válogatott futballistáról, hogy már évek óta a skót Dunfermline-ban játszik, többnyire a kiesés ellen küzd a csapatával, a válogatottnak stabil tagja, az 1986-os vébé előtt pedig ő volt az, aki a keretszűkítés áldozata lett, így idehaza maradt.

Ehhez képest teljesen valószerűtlen volt a Nemzeti Sport 1992. január 29-i címlapsztorija arról, hogy Kozma István képbe került a Liverpoolnál.

photo_camera Forrás: Arcanum / Nemzeti Sport, 1992. január 29.

Ez még akkor is nagy szám volt, ha tudjuk: ez a Liverpool már csak nyomaiban emlékeztetett az 1990-ben bajnokságot nyert aranycsapatra. A bajnokságban bukdácsoltak, hatodikok lettek végül, az FA-kupát viszont megnyerték, ez volt a menedzser Greame Souness egyetlen liverpooli trófeája a közel hároméves működése alatt.

Más világ volt akkoriban. A Nemzeti Sport kereste magát Kozmát, akiről kiderítették, hogy a liverpooli Moat House-ban szállt meg, a „meghatóan előzékeny telefonos kisasszony” azonban nem tudta kapcsolni Kozmát, mert ő London felé vette az irányt. „Ki tudja, lehet, hogy csak egy kis városnézésre szottyant kedve, esetleg már a londoni klubok is érdeklődnek szolgálatai iránt?” - tette fel a kérdést a lap izgatott újságírója.

A magyar szempontból szenzációs igazolás január utolsó napján vált biztossá.

photo_camera Forrás: Arcanum/Nemzeti Sport, 1992. február 1.

Kozma eredetileg két és fél évre, 300 ezer fontért került a Liverpoolba. Az 1991-92-es szezon topigazolása a walesi középcsatár, Dean Saunders volt, aki 3,3 millió fontért jött a Derby Countyból. Mondjuk a világot ő sem váltotta meg, egy év múlva valamivel kevesebb pénzért az Aston Villához igazolt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.