Fegyveresek támadtak meg egy orosz újságírónőt Csecsenföldön

külföld
2023 július 04., 11:20

Fegyveres maszkos férfiak megtámadtak és súlyosan megsebesítettek egy prominens orosz újságírónőt és egy ügyvédet Csecsenföld oroszországi régiójában kedd reggel, miután az autójukat megállították.

Jelena Milasina, a Novaja Gazeta ismert újságírója egy ügyvéddel utazott a reptérről a csecsen fővárosba, Groznijba, ahova egy bírósági tárgyalásra mentek egy nő ügyében, akit politikai okokból jogtalanul üldöztek.

„Klasszikus emberrablás volt... Leszorították a sofőrünket, kidobták a kocsiból, ők beszálltak, lehajtották a fejemet, megkötötték a kezeimet, letérdeltettek, és fegyvert fogtak a fejemhez" - mondta Milasina, akit jelenleg is kórházban ápolnak.

Egy emberjogi szervezet, a Memorial szerint az újságírót és az ügyvédet halálosan megfenyegették, brutálisan összerugdosták őket, és elvették az eszközeiket, majd összetörték őket. A Milasináról közzétett fotón az látszik, hogy több zúzódás van az arcán, amit kék festékkel öntöttek le, a haját leborotválták, és mindkét kezén gipsz látható, ugyanis több ujja eltörött.

photo_camera Fotó: CREW AGAINST TORTURE/via REUTERS

A csecsen hatóságok egyelőre nem kommentálták az ügyet, egyes moszkvai törvényhozók viszont elítélték a támadást, és az ügy kivizsgálását kérték. A Novaja Gazetát tavaly kitiltották Oroszországból, de Milasina ottani munkája során évekig foglalkozott a csecsenföldi emberi jogi visszaélések kivizsgálásával, beleértve a meleg férfiak tömeges letartóztatását és kínzását a régióban. Az újságírónő már korábban is számos fenyegetést kapott. Milasinának el kellett szöknie Oroszországból, miután Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője terroristának nevezte a közösségi médiában, ami miatt 2020-ban támadás érte. (Reuters)