Készpénzben visszaadtak 10 milliárd rubelt Prigozsinnak

külföld
2023 július 04., 12:47

Nem sokkal azután, hogy június 24-én Jevgenyij Prigozsin zsoldoshadseregével megindult Moszkva felé, a hatóságok fegyveres felkelés szervezésének gyanújával eljárást indítottak ellene. Ennek keretében több hozzá köthető helyszínen is házkutatást tartottak.

Jevgenyij Prigozsin június 24-én Rosztovban
photo_camera Jevgenyij Prigozsin június 24-én Rosztovban Fotó: Alexander Ermochenko/Reuters

A Palace Trezzini szálloda udvarán találtak egy régi kisbuszt, ahonnan több tucatnyi dobozt foglaltak le – ezekben körülbelül 4 milliárd rubel készpénz volt –, majd nem sokkal később a River Palace szálloda mélygarázsában egy másikból újabb 80 dobozt vittek el a hatóságok, 6 milliárd rubel készpénzzel. (10 milliárd rubel nagyjából 38,5 milliárd forint.) Prigozsin a lefoglalások után azt mondta, az összegből a Wagner zsoldosainak fizetését és az elhunytak rokonainak szánt juttatásokat fedezték volna.

A szentpétervári Fontanka azt írja, július 2-án, vasárnap este Jevgenyij Prigozsin visszakapta a teljes lefoglalt összeget és különböző értéktárgyakat, azonban ezeket nem ő vette át, hanem a sofőrje.

Azzal kapcsolatban, hogy a Wagner vezetője ellen folyamatban van-e az eljárás, vagy sem, ellentmondó hírek jelentek meg: a Kommerszant orosz napilap értesülései szerint az FSZB nyomozói folytatják az ügyet. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő viszont azt mondta, a hatóságok megszüntetik az eljárást Prigozsin ellen, aki állítólag részben a büntetlenség fejében döntött úgy, hogy visszafordítja zsoldoshadseregét.