A belga miniszterelnök hivatala mellett vett ingatlant a magyar kormány

ingatlan
2023 július 05., 14:52

Hamarosan új szomszédot kap Alexander De Croo belga miniszterelnök: Orbán Viktort - írja a De Tijd belga napilap. A magyar kormány ugyanis a belga miniszterelnöki hivatallal átellenben vásárolt meg egy szép nagy saroképületet és újítja azt fel éppen, ezzel készülve a nemsokára esedékes magyar uniós elnökségre.

A belga lap a Népszavával összefogva próbált kideríteni minél többet az épületről és a magyar kormány szándékairól. A kormány azt nem volt hajlandó elárulni, hogy mennyiért vette az épületet, a külügyminisztérium a Népszava egyetlen kérdésére sem válaszolt a témában.

photo_camera A Rui de la Loi 9, a magyar kormány új brüsszeli épülete. Fotó: Google Street View

Ingatlanpiaci szakértők szerint úgy 5 millió euróba, azaz nagyjából 1,8 milliárd forintba kerülhet a 2300 négyzetméter belterületű épület, de az üzletet ismerő források úgy hallották, ennél többet, 6 és 7 millió euró ( 2,2-2,6 milliárd forint) közötti összeget fizetett ki a magyar kormány még 2021-ben. Azt viszont lehet tudni a külügyminisztérium idei költségvetéséből, hogy a Rue de la Loi 9. szám alatt álló épületet 2,1 milliárd forintért újítja föl egy Laterex nevű magyar építőipari cég. Az épületnek nemcsak a belga miniszterelnöki hivatal van a szomszédságában, de az orosz és amerikai nagykövetség is, ezekkel lényegében egy háztömbben található az ingatlan. Szemben Brüsszel legnagyobb parkja, a Parc de Bruxelles, ahol talán Szijjártó Péter is futhat majd anélkül, hogy az életét kellene féltenie, a park másik végében pedig ott a belga királyi palota.

A Népszava forrásai szerint a magyar külügy elég hosszan keresett ingatlant, mielőtt rátalált a Rui de la Loi 9-re, ami korábban egy Gilles Martin nevű francia milliárdos tulajdonában lehetett. A felújító Laterex vállalatról azt lehet tudni, hogy az több vagyonkezelő cégen keresztül döntően a Gerencsér-család érdekeltségébe tartozik. A magyar közbeszerzéseken elég sikeres cégről korábban annak kapcsán írtunk, hogy 2019-ben 22 millió forint társasági adót fizetett az államkassza helyett a felcsúti focicsapatnak.