Kedden meg is dőlt a hétfői globális hőségrekord

időjárás
2023 július 05., 17:34

Tegnap megírtuk, hogy hétfőn, 2023 július 3-én volt a legmelegebb nap a Földön azóta, hogy ezt mérik a tudósok. Ma már arról számolhatunk be, hogy kedden, július 4-én rögtön meg is dőlt ez a rekord, szakértők szerint pedig lesz még pár jóval melegebb nap az idén.

Hétfőn az amerikai Nemzeti Környezeti Előrejelzési Központ (NCEP) adatai szerint a világ átlaghőmérséklete 17 Celsius-fok volt, éppen meghaladva a 2016 augusztusában elért, 16,9 fokos rekordot. Kedden viszont ugyanez a szervezet 17,18 fokos globális átlag hőmérsékletet mért. A már említett 2016-os rekordért részben az El Niño jelenség volt a felelős, idén pedig ismét visszatért az El Niño. Erről már korábban is lehetett tudni, az ENSZ alá tartozó Meteorológiai Világszervezet viszont kedden jelentette be ezt hivatalosan. Ennek a jelenségnek a várható hatásairól ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Szakértők szerint az El Niño és az ember okozta globális fölmelegedés hatására idén nyáron még többször megdőlhet majd a globális hőmérsékleti rekord. Dr. Karsten Haustein, a lipcsei egyetem kutatója a Guardian kérdésére azt nyilatkozta, van rá esély, hogy az idei július legyen az elmúlt 120 ezer év legmelegebb hónapja ezen a bolygón.A kutató szerint a következő napokban nem várható, hogy ismét megdől a globális rekord, de mivel minden évben július végén van a legmelegebb a Földön, a hónap végén várhatóan még a tegnapinál is melegebb lesz.