Mészáros banki elemzői szerint számos élelmiszer ára csökkenni fog az ársapkák kivezetésével

PÉNZ
2023 július 05., 10:59
Ennyi tojás még gombócból is sok volna, de vajon van-e kétszer annyi, mint amire szükség van?
photo_camera Ennyi tojás még gombócból is sok volna, de vajon van-e kétszer annyi, mint amire szükség van? Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Mészáros Lőrinc gigantikus bankholdingja – a Magyar Bankholding (MBH) – elemzőit kérdezte a Mészáros Lőrinc által finanszírozott újság – az Index riportere – szerdán, méghozzá arról, mi várható a következő hónapokban infláció-forinterősödés fronton; különös tekintettel az ársapkák kivezetésére, amiről nemrég döntött a kormány. Az MBH szakértői más helyeken ritkábban hangoztatott összefüggésekre hívták fel az olvasók figyelmét.

Az elemzők szerint októberre már egy számjegyűre olvadhat az infláció, nem elhallgatva, hogy Magyarország lazán megnyerte az unió legbrutálisabb inflációjáért zajló versenyt, épp 33 százalékon jár, de volt már 44-en is, és ezen a kétségbeesett kormányzati kísérletek sem javítottak sokat. Leginkább az ársapka nem, amit aztán a kötelező akciózás egészített ki.

Sőt. Ellenkezőleg. Maguk az MBH elemzői hívják fel a figyelmet arra, hogy az ársapkák augusztusi kivezetésével, és a piaci árak visszatérésével a boltokban is kellemes meglepetésre lehet majd számítani.

„Számos termék ára csökkenni fog, amikor a piaci árak érvényesülnek. A megnövelt, 15 százalékos kötelező akciózással még olcsóbbá is válhatnak a most még ársapkás termékek az intézkedés kivezetése után”

– mondja Suppan Gergely, az MBH vezető elemzője, aki szerint erre lehet számítani például a csirkemell esetében, de mivel a gabonaárak csökkenésével is számolni lehet szerinte, a lisztből készülő termékek árai is csökkenhetnek majd.

Az elemzők már látják a pozitív fordulat, sőt, már kanyarodnának is: a kormány 4 százalékos növekedéssel, és 6 százalék körüli éves inflációval számol a jövő évben, és ugyan harmadik negyedév óta recesszióban vagyunk, főleg az aszály és az energiaválság miatt, de még idén kilépünk ebből a mederből, és megindulhat a növekedés. (Index)

Kiemelt videóink