Az Integritás Hatóság vizsgálja, miért áll romokban még mindig az a somogyi iskola, ami 1,8 milliárdos támogatást kapott a felújításra

belföld
2023 július 06., 04:18

Eljárást kezdeményez a több mint 1,8 milliárd forintos, döntően uniós támogatásból megkezdett, majd bedőlt babócsai iskolafelújítás miatt az Integritás Hatóság – írja a Népszava. A lap úgy tudja, hogy az Európai Unió nyomására felállított szervezet a projektből megmaradt 800 millió forint visszatartását és a miniszterelnökség részéről szabálytalansági eljárás lefolytatását javasolja.

Az Integritás Hatóság most azt vizsgálja, hogy egyáltalán szükséges volt-e a felújítás, illetve hogy a pályázati összeg odaítélésénél felmerült-e összeférhetetlenség, valamint a közbeszerzési eljárások megfelelően zajlottak-e.

Az 1,8 milliárdos támogatásból közel egymilliárdot már kifizetett a tankerület, de ebből 700 millióval hatóság vizsgálatának lezárásáig nem számoltak el, illetve az összegből 423 millió olyan biztosíték nélkül utalt előleg, amit olyan szállítók kaptak, amiket azóta felszámoltak.

A Népszava azt írja, a beruházás 2019 nyarán kezdődött el, akkor azt ígérték, hogy 2020 őszén már a diákok használhatják az iskolát. A beruházást az APM Construct Kft. nyerte el, de hamar kiderült, esélye sincs befejeznie a munkát az előírt határidőre, ezért a tankerület 2020 októberében felmondta a szerződést, és bíróságra vitte az ügyet. Ezután a kormány a tavaly áprilisi választások előtt újabb 734 milliót biztosított a felújítás befejezésére, ez kiemelt kampánytémája volt a térség Fidesz-KDNP-s képviselőjének, Szászfalvi Lászlónak.

A tender második győztese, a barcsi HM-Bau Kft. bár belekezdett a munkába, de tavaly júliusban elszámolási vitái támadtak a tankerülettel, ezért utóbbi októberben végül felmondta a szerződést.

Négy éve a tanulókat a korábbi gyógyszertár épületébe, illetve a plébániára költöztették ideiglenes jelleggel, de még ma is ezekben az egyébként oktatásra alkalmatlan épületekben tanulnak.