Hegyekben áll a használt gumi a zajdai laktanya területén, annyi van belőle, hogy még a műholdképeken is látszik

környezetszennyezés
2023 július 06., 18:02

Hegyekben áll a használt traktor-, targonca-, kamion- és személyautó-gumi a Zala megyei zajdai laktanyán, írja Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője Facebookon.

A környezetszennyezésről videót is közzétett, ezen tényleg gumihegyek láthatók. Egy másik posztban Tompos helyi forrásokra hivatkozva azt írta, nagyjából 2 ezer kamionnyi használt gumit vittek a laktanya területére. „24 tonna egy kamion kapacitása, de a kerekek közepe üres, nyilván nem lehet teljesen kimaxolni. Számoljunk 20 tonnával kamiononként: ez azt jelenti, hogy kb. 40 ezer tonna gumi rohad szét éppen Dél-Zalában” – írta.

Mint kiderült, a cég a Miniszterelnöki Kabinetiroda – Rogán Antal hivatala – közigazgatási államtitkára, Benkő Tamás János testvéréhez kötődik. Korábban Devecseren is hasonló telepet működtettek, ahol Tompos állítása szerint szintén több ezer tonna gumihulladékot hagytak. Benkőék cége 2016-ban kezdte Devecserre hordani a gumikat, majd egy idő után az önkormányzatnak elege lett, eljárást indított ellenük, azonban csakúgy, mint Zajdán, itt is felszívódtak a környezetszennyezők, állította a videóban a politikus.

„A helyi önkormányzat és környezetvédelmi hivatal pedig kuncsoroghat az államnál, hogy adjon pénzt a szennyezés felszámolására. Annál az államnál, ami az érintett cégvezető testvérét államtitkárként alkalmazza” – írta Tompos.