Nem talált robbanóanyagokat a zaporizzsjai atomerőműnél a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség

háború
2023 július 06., 06:36

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői nem találtak arra utaló jeleket, hogy akna vagy egyéb robbanóanyag lenne a zaporizzsjai atomerőműnél, de nagyobb hozzáférést kértek a területet ellenőrző orosz hadseregtől. Oroszország és Ukrajna kedden azzal vádolta egymást, hogy támadást terveznek Európa legnagyobb atomerőműve ellen, ahol a NAÜ már többször figyelmeztetett arra, hogy az összecsapások katasztrófát okozhatnak.

Kedd óta tartalék vezetékről működik az erőmű, miután megszakadt a kapcsolat a fővonalon. Az ukránok pedig elkezdték felkészíteni a közelben élőket arra az esetre, ha támadás érné az erőművet.

photo_camera Fotó: ANDREY BORODULIN/AFP

A NAÜ szakértői „az elmúlt napokban és hetekben a létesítmény egyes részeit - köztük a nagy hűtőmedence egyes szakaszait - ellenőrizték, és bejárták a helyszínt, de eddig nem észleltek aknákra vagy robbanóanyagokra utaló látható jeleket" – áll a NAÜ közleményében. Ugyanakkor további hozzáférést követeltek, különösen a 3. és 4. reaktorblokkok tetejére szeretnének bejutni. A brit védelmi minisztérium áprilisban közölte, hogy a márciusban készült műholdas felvételek azt mutatják, hogy Oroszország „homokzsákos harcálláspontokat állított fel az erőmű hat reaktorépülete közül többnek a tetején".

Mint írtuk, szakértők szerint még egy esetleges orosz szabotázsakció esetén se fenyeget olyan mértékű és jellegű nukleáris katasztrófa, mint amilyen az 1986-ös csernobili volt. A zaporizzsjai atomerőmű más technológiával működik: a reaktorokat nem grafitrudak szabályozzák, így nem keletkezhet olyan tűz, ami a csernobili reaktor robbanása után a radioaktív szennyezés szétszóródását okozta. Ha mégis bekövetkezne a robbanás a zaporizzsjai erőműben, a radioaktív szennyezés csak az erőmű szűk környezetét érintené.

(Reuters)