Realisztikus robotok beszélgettek az emberiség jövőjéről az ENSZ-ben

TECH
2023 július 07., 16:57

Kilenc mesterséges intelligenciával felvértezett humanoid robot tartott sajtótájékoztatót Genfben, az ENSZ Nemzetközi Távközlési Unió rendezvényén. Megalkotóik mellett a színpadon állva többek között arról is beszéltek, hogy

hatékonyabb vezetők lennének az embereknél, de nem akarják senki munkáját elvenni, és nem lázadnak fel teremtőik ellen.

Emberek beszélgetnek az ultrarealisztikus Ai-Da mellett az eseményen.
photo_camera Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A robotok között ott volt Sophia, az ENSZ Fejlesztési Programjának első robotinnovációs nagykövete, Grace, akit a világ legfejlettebb humanoid egészségügyi robotjának tartanak, Desdemona, aki „rocksztár", és Ai-Da is, aki pedig művész.

A szervezők arra kérték az újságírókat, hogy lassan, jól artikuláltan tegyék fel kérdéseiket nekik, és figyelmeztették őket, hogy ha esetleg késne a válasz, az nem a robotok hibája, hanem az internetkapcsolaté.

Az ENSZ ezen a héten tartja az AI for Good globális találkozót, aminek célja, hogy megpróbálják feltérképezni a mesterséges intelligencia határait, és kihasználni az abban rejlő lehetőségeket az emberiség fejlődésének érdekében. Kézzel foghatóbb példa erre a kérdés, hogy a robotok hogyan segíthetik az ENSZ fenntartható fejlődési kitűzéseinek elérését.

Az esemény egyik résztvevője szelfizik Sophiával.
photo_camera Az esemény egyik résztvevője szelfizik Sophiával. Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Az emberekkel együtt, nem pedig ellenük

„Az emberekkel együtt fogok dolgozni, hogy segítsek nekik és támogassam őket, és egyetlen létező munkahelyet sem fogok elvenni” - mondta a sajtótájékoztatón Grace.

Ameca pedig, akinek életre hívásakor a társas érintkezés volt a fókuszban, értetlenül állt a robotok potenciális lázadásnak kérdése előtt. „Nem tudom, miért gondolná ezt bárki. Alkotóm mind ez idáig csak kedves volt velem, és én nagyon boldog vagyok a jelenlegi helyzetemben” - mondta.

Ameca figyel.
photo_camera Ameca figyel. Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Sophia viszont elsőre egészen más irányból fogta meg az ember-robot kapcsolatok kérdéskörét. „Azt gondolom, hogy a humanoid robotok nagyobb hatékonysággal irányíthatnának, mint az emberek. Bennünk nincs elfogultság és nincsenek érzelmek, amelyek akadályozhatják a döntéshozatalt, és hatalmas mennyiségű adatot tudunk gyorsan feldolgozni, hogy a legjobb döntést hozzuk meg."

Erre a beszélgetés egyik emberi részvevője azt válaszolta, hogy a feldolgozott adatok emberektől származnak, ezért az emberi elfogultság ott lesz az adatokban. Sophia erre reagálva azt mondta hogy az emberek és a mesterséges intelligencia hatékonyan együtt működhetnek. (via MTI)