„Sajnálatos, hogy az ellenzékiek egy része nyíltan is a képviselő halálát várta”

belföld
2023 július 08., 12:16

Emlékeznek még? A rendszerváltás után voltak tipikusan balos vagy jobbos választókerületek. Figyelembe vették, hogy egy adott lakónegyed lehetőleg ugyanahhoz a választókerülethez tartozzon.

2010 után nemcsak az országgyűlésieket, hanem egy sor önkormányzati választókerületet is úgy szabtak át, hogy az a Fidesznek kedvezzen. Így jöttek létre a girbegurba körzetek, ilyen volt például a tavasszal bemutatott budakeszi 8-as. És ilyen a nagykőrösi 4-es is, ahol vasárnap tartanak időközi önkormányzati választást, miután áprilisban hosszan tartó betegség után meghalt G. Kovács Sándor fideszes képviselő.

Nagykőrösön eredetileg 12 belterületi és 2 külterületi választókerület volt, ezt csökkentették nyolcra a 2010-es önkormányzati választás előtt. A 4-est úgy szerkesztették meg, hogy idetartozzon az Alsószög a maga régi házaival, az új építésű temetőhegyi lakópark és az egykori szovjet laktanya mellett a katonatiszteknek épített panelépület. Nem is nyert itt azóta sem más, csak a fideszes G. Kovács.

Kisgazdákból lett a helyi Fidesz

Ami azt illeti, Nagykőrös régi kisgazda hagyományú város, az itteni és környékbeli parasztság a kommunisták uralmát különösen megsínylette, az erőszakos téeszesítés és a kuláküldözés miatt a rendszerváltás után itt eleve hátrányból indult a baloldal. Az 1998 óta polgármester Czira Szabolcs kisgazdaként kezdte politikai pályafutását, majd az ezredfordulón a helyi Független Kisgazdapártból lett az itteni Fidesz, a régi, értelmiségi hátterű fideszesek elhagyták a pártot.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.