A hadsereg veszi át az ellenőrzést Mexikóváros legnagyobb repülőtere felett.

külföld
2023 július 09., 19:44

A mexikói fegyveres erők veszik át az ellenőrzést Mexikóváros legnagyobb repülőtere felett, és a kormány azt tervezi, hogy közel egy tucat másik repülőtér felügyeletét is átadja a hadseregnek „a korrupció és a rossz gazdálkodás elleni küzdelem jegyében”. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök 2018-as megválasztása óta több olyan feladatot adott át a hadseregnek, amit hagyományosan nem az lát el. Üzemeltetnek például kertészetet, de turistautakat is szerveznek egy régi büntetőtelepre.

Mexikóváros mellett a katonaság egy évvel ezelőtt 4,1 milliárd dollárért új repülőteret építtetett, amit azonban keveset használnak. López Obrador azt mondta, nemsokára az ország legforgalmasabbjának számító régi repülőteret is a haditengerészet fogja üzemeltetni.

A haditengerészet több mint egy éve felel a mexikóvárosi Benito Juárez Nemzetközi Repülőtér biztonságáért, és egy hamarosan megjelenő elnöki rendelet értelmében a vámoktól és a bevándorlástól kezdve a poggyászok kezelésén át a mosdók takarításáig minden más felett is átveszi az ellenőrzést.

A mexikóvárosi repülőtér fő problémái közé tartozik a kábítószer-kereskedelem és a migráció, emellett az infrastruktúra is elöregedőben van, illetve akadozik a járatok kiszolgálása, miközben havonta négymillió utas fordul meg a légikikötőben. Az elnök tervei szerint ezen fog változtatni a hadsereg.

A tervek szerint a kormányzati ciklus végéig, vagyis 2024-ig még egy tucat repülőtér üzemeltetését bízzák a fegyveres erőkre, sőt a hadsereg az év végig saját kereskedelmi légitársaságot is indítana. (MTI)

Kiemelt videóink