Amerikai pénzügyminiszter Kínában: A világ elég nagy mindkét országnak

külföld
2023 július 09., 06:32

Az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatok most már szilárdabb alapokon állnak, erről Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter beszélt négynapos pekingi útja után, amelynek célja az volt, hogy valamelyest enyhítsék a feszültséget a világ két vezető hatalma között.

A kínai fővárosba csütörtökön érkezett meg Yellen, akit több magas rangú kormánytisztviselő, köztük Li Csiang miniszterelnök fogadott. A találkozókon a felek a két ország közötti nézeteltérések ellenére továbbra is az együttműködést szorgalmazták. "Általánosságban úgy gondolom, hogy kétoldalú találkozóim előrelépést jelentettek az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatok szilárdabb alapokra helyezésében" - mondta Yellen vasárnap az amerikai nagykövetségen tartott sajtótájékoztatón.

Az amerikai pénzügyminiszter látogatását korábban megelőzte Antony Blinken külügyminiszter útja. "Mindkét nemzetnek kötelessége felelősségteljesen kezelni ezt a kapcsolatot: megtalálni a módját annak, hogy együtt éljünk és osztozzunk a globális jólétben" - mondta a pénzügyminiszter. Yellen a Guardian tudósítása szerint arról is beszélt, hogy Joe Bidennel egyetértésben vannak abban, hogy nem valamiféle hatalmi játék jellemzi a két ország kapcsolatát: "Úgy gondoljuk, hogy a világ elég nagy ahhoz, hogy mindkét ország virágozzon".

Az amerikai kormány a múlt héten még arra kérte az amerikaiakat, hogy fontolják meg a Kínába utazást a jogellenes őrizetbe vétel kockázata miatt.

(MTI, Guardian)