Elrendelték az Árpád hídi halálos balesetet okozó autós letartóztatását

bűnügy
2023 július 09., 12:27

A Budai Központi Kerületi Bíróság július 9-én elrendelte az Árpád hídi halálos balesetet okozó autós letartóztatását „halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt”.

A balesetről a rendőrség is közzétette már a felvételeket, ezeken látni, hogy a 26 éves kerékpáros halálával végződő tragédia előtt három autó versenyzett spontán a hídon, majd az elől haladó Mercedes a szalagkorlátot átszakítva elsodorta a kivilágított, szabályosan közlekedő kerékpárost. A balesetben a gyanúsított és egy másik sofőr nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett, a biciklis pedig a kórházba szállítását követően meghalt.

A törvényszék közleménye szerint a bíróság megállapította, hogy bár a terhelt büntetlen előéletű, „az eljárás során beszerzett adatok alapján megalapozottan feltehető, hogy a balesetet okozó gépjárművet versenyzésre használja”. Erre utal legalábbis az autó egyedi rendszáma és az autó „jelentős teljesítménynövelése” is.

Azt is megállapították, hogy a gyanúsított kikapcsolta „a fejlett vezetést támogató rendszert (ESP)” amiből ahogy fogalmaznak, „a kockázatot semmibe vevő, felelősséget nem ismerő hozzáállására lehet következtetni”, ez pedig „bűnismétlés veszélyét növelő tényező”.

Azért döntöttek a letartóztatása mellett, mert egyrészt „fennáll a veszélye annak, hogy a terhelt szabadlábon hagyása esetén újabb, szabadságvesztéssel büntetendő közlekedési bűncselekményt követne el”, illetve „a bűncselekmény körülményeiből és a terhelt szabálysértési előéletéből arra lehet következtetni, hogy a férfi öntörvényű, magát a kötelező normák fölé helyezi, ezért azt nem lehet alappal feltételezni, hogy a bűnügyi felügyelet magatartási szabályait be is tudná tartani, azaz az ehhez szükséges mértékű önkéntes jogkövetési hajlandósággal rendelkezne”.

A Blikk információ szerint a gyanúsított vasárnap reggel a Budai Központi Kerületi Bíróság épületében „teljesen összetört, végigsírta a tárgyalását”. A lap úgy tudja, hogy ahogy a rendőrségi kihallgatásán, úgy most a bíróságon is azt állította, hogy nem versenyeztek a hídon.